NJEMAČKA ODALA POČAST POČINITELJIMA NEUSPJELOG ATENTATA NA HITLERA: ‘Ima trenutaka u kojima je neposlušnost obveza!’

Njemačka je danas, na 75. godišnjicu, u Berlinu odala počast počiniteljima neuspjelog atentata na Hitlera, a kancelarka Angela Merkel poručila je da postoje trenuci u kojima je neposluh obveza i da treba izvući pouke iz prošlosti.

Slikovni rezultat za godišnjica neuspjelog atentata na hitlera

„Mi moramo održavati sjećanje i odavati počast. Mi se moramo pobrinuti za to da pouke iz prošlosti ne izblijede“, rekla je kancelarka Angela Merkel u povijesnom bloku Bendler u kojem se danas nalazi ministarstvo obrane.

Dana 20. srpnja 1944. na ovom su mjestu pogubljeni organizatori i izvršitelji neuspjelog atentata na Adolfa Hitlera okupljeni oko časnika Clausa Schenka Grafa von Stauffenberga. Tradicionalno na ovom mjestu svake godine na ovaj dan ročnici Bundeswerha polažu prisegu.

Borba protiv ekstremne desnice

Merkel (iz stranke Kršćansko-demokratska unija CDU) je obraćajući se ročnicima poručila da je sjećanje na atentatore važno u aktualnoj borbi protiv ekstremne desnice. „Oni nas upozoravaju na to da budemo budni i da se borimo protiv rasizma i nacionalizma u svim oblicima i nijansama“, rekla je Merkel.

Sudionici atentata na Hitlera slijedili su svoju savjest i time pokazali svoj pravi patriotizam. „Ima trenutaka u kojima je neposlušnost obveza“, rekla je Merkel i dodala da je zadaća Bundeswehra i „kritičko suočavanje s prošlošću“.

Tradicija časnika koji su izgubili život

Nova ministrica obrane i predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer je prije toga ročnike podsjetila na to da Bundeswehr njeguje tradiciju časnika koji su izgubili život u likvidacijama nakon neuspjelog atentata. „Ovi vojnici bili su uzor jer su ustali protiv nepravde, barbarstva i prezira prema ljudima“, rekla je Kramp-Karrenbauer kojoj je to bio prvi javni nastup na dužnosti ministrice obrane.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj