RADONČIĆEV ‘KOSOVSKI BOŽUR’ KURIĆ! Javnost preispituje pojedine stavke iz budžeta za 2019. KS-a: Stotine hiljada maraka za nepostojeće projekte i ugašene događaje!

Nakon što su mediji u BiH objavili da je Vlada Kantona Sarajevo u budžetu za 2019. godinu planirala 200.000 KM javnog novca za udruženje Institut za kulturu i umjetnost BiH, reakcije su bile burne.

Udruženje je, pisalo se tada, registrirano prije tek šest mjeseci, a zamišljeno je i osnovano kao nevladina organizacija koja bi okupljala eksperte iz oblasti umjetnosti i kulture kako bi učestvovali u zajedničkom radu na kulturnoj strategiji, stvaranju optimalnih uslova za standardizaciju rada kulture, zaštiti kulturnog naslijeđa, povezivanju na regionalnom i međunarodnom nivou, edukaciji itd. Međutim, okolnosti su bile sporne: udruženje je tek registrirano, nije bilo lako pronaći njegov statut ni uposlenike, nisu imali web stranicu.

Misterije i nejasnoće

Ova kontroverzna budžetska stavka podstakla je medije i na preispitivanje drugih budžetskih stavki za koje nije bilo posve jasno kakve manifestacije i aktivnosti planiraju finansirati. Među njima su stavke “Decembar u Sarajevu”, te “Sarajevo teatar fest”. Portal Nomad.ba je pisao da je za “Decembar u Sarajevu” planirano 80.000 KM, a za “Sarajevo teatar fest” 100.000 KM, istakavši da su u pitanju “tajanstveni i nepostojeći događaji”.

Naročito je interesantan “Sarajevo teatar fest” koji se sa istim iznosom pojavio u budžetu za prošlu, 2018. godinu. Nomad.ba piše o njemu kao o događaju koji je trajao trinaest godina i zadnji put se održao 2010. Tekst prate screenshoti zvanične web stranice Grada Sarajeva, gdje se ista manifestacija navodi na spisku kulturnih manifestacija od interesa za grad, između Sarajevo Film Festivala i festivala Baščaršijske noći. Na istoj je listi Kid’s Festival, kulturni događaj za najmlađe koji se od 2017. godine održava u Tuzli. Slijedili smo taj trag, pa provjerili službenu online prezentaciju grada, kad tamo, gle čuda, više nema navedenih festivala! Objašnjenje od Gradske uprave za ovakav čin do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Naravno, to nas je odmah ponukalo da konsultujemo Google, no pretraga nije bila jednostavna – tek nakon nekog vremena pojavljuju se rezultati, odnosno davne, nekad i više od deceniju stare objave koje upućuju na stanoviti Teatar fest – festival pozorišta koji nosi odrednicu “internacionalni” i “međunarodni”, navodi se kao festival “autorskih projekata” i “autorskih poetika”.

Ime koje se provlači svim ovim deceniju i više starim vijestima je preminuli kulturni radnik Fehim Serdarević. On je bio predsjednik Udruženja građana Teatar fest, u čijem su Upravnom odboru bili (također preminuli) glumac Dubravko Bibanović, te Dževad Kordić, dugogodišnji predsjednik AKCUS Seljo.

Upravo nam je Hodžić u telefonskom razgovoru kazao da “nema ništa” sa ovom stavkom u budžetu, te istakao da je i sam o svemu čuo iz medija. I još dvoje bivših saradnika Teatar festa (umjetnica Alma Telibečirević i dramaturg Segor Hadžagić) koje smo kontaktirali bili su iznenađeni pominjanjem davno ugašene manifestacije.

U međuvremenu, iz Ministarstva pravde i uprave KS-a informisali su nas da je Udruženje građana Teatarfest upisano 2001. godine u Registar i da do danas nije vršen upis promjena. Upit smo, konačno, poslali i Ministarstvu kulture i sporta KS-a, ali umjesto odgovora, dobili smo poziv na pres-konferenciju, gdje se razgovaralo o brojnim temama, ali je povod bio očigledan, riječima ministra Mirvada Kurića, “pitanja koja su postavljali pojedini mediji”, odnosno “nejasnoće kad je u pitanju budžet”.

Nesporazumi s nazivom?

Kurić je informisao javnost o tome da Ministarstvo vodi pregovore o kolektivnom ugovoru i povećanju plate radnika u kulturi, istakao napredak u pregovorima o izgradnji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, dotakao se i izgradnje Male scene Narodnog pozorišta, pomenuo podršku zlatnim odbojkašima, ali i probleme sa pojedinim sportskim savezima, te se pohvalio da je tek u njegovom mandatu urađen prvi finansijski izvještaj u ovom ministarstvu, u septembru 2018. (Ured za reviziju mu je zamjerio izgradnju bazena na Dobrinji koja je kasnila jer se čekala odluka Skupštine KS-a).

– Čini mi se da javnost nekad nema jasnu predstavu kako budžet nastaje i na koji se način realizuje, kazao je Kurić nastojeći odgovoriti na pitanja koja su evidentno najviše zanimala prisutne novinare. Dodao je i da se rasprava o spornim budžetskim stavkama trebala voditi dok je budžet bio u fazi nacrta.

Kurić je kazao da planirani iznos od 200.000 KM neće biti dodijeljen Institutu za kulturu i umjetnost BiH, nedavno osnovanoj nevladinoj organizaciji, te da se ista stavka briše. Sredstva će biti preusmjerena udruženjima koja rade sa djecom s poteškoćama u razvoju. Najviše je govorio o samom nazivu Instituta, koji uključuje državni prefiks, rekavši da je po tom pitanju dobio “dobronamjerne kritike”.

– Prihvatamo svaku dobronamjernu kritiku da smo možda mi previše uzeli sebi za pravo pa da se miješamo u institucije države BiH. Međutim, dezinformacija je da je bilo šta nekome namjenski određeno, osim u slučaju strukovnih udruženja, nacionalnih kulturna društva, te sedam institucija od značaja za državu, kazao je.

Nesporazum sa nazivom stavke bio je, po njemu, i uzrok dezinformacija povodom Teatar festa.

– Kada je u pitanju Teatar fest, to nije nikakvo udruženje kako se u nekim medijima špekuliše, nego je to programska stavka, rekao je Kurić. Stavka “Sarajevo teatar fest”, dakle, ne odnosi se na Udruženje građana Teatarfest o kojem se ovih dana u medijima pisalo i koje je organiziralo istoimeni festival, nego je u pitanju “stavka iz koje treba da se finansiraju projekti bliski organiziranju teatarskih festivala, izuzev onih koji su, poput Messa i Dana Jurislava Korenića, definirani budžetom”. Novac (100.000 KM) namijenjen u istoj stavci i u budžetu 2018. godine nije utrošen, potcrtava Kurić. Isto važi i za manifestaciju “Decembar u Sarajevu” koja je podrazumijevala program povodom otvorenja skijaške sezone.

Ukratko, iznos od 100.000 KM planiran za ovu godinu može, kako je ministar rekao, biti utrošen ne na jedan nego na dva ili tri teatarska festivala ako se pojavi neko kao organizator. Ostaje nada da će kulturni djelatnici ministrove riječi i cijeli ovaj čudnovati slučaj shvatiti kao poticaj i poziv za osnivanje nekog novog pozorišnog festivala – novi i zanimljivi kulturni sadržaji u ovom gradu nikada nisu naodmet!

(Global CIR/Oslobođenje/Agencije)

Komentiraj