ZLOGLASNI CIMERI I PROZOR KROZ KOJI MOŽE VIDJETI SAMO PARČE NEBA! El Chapo počinje služiti doživotnu kaznu u najstrožem američkom zatvoru

Meksički narkobos Joaquin Guzman, poznatiji pod imenom El Chapo, prebačen je u najstrože čuvanu kaznionicu “Supermax” u Coloradu, nakon što mu je dva dana ranije na sudu u New Yorku izrečena kazna doživotnog zatvora.

Guzmanov odvjetnik Jeffrey Lichtman potvrdio je za Denver Post da je taj 62-godišnjak rano u petak odvezen s tajnog mjesta u New Yorku u savezni zatvor u Florenceu, Coloradu.

Kao i drugi zatvorenici, Guzman će vjerojatno biti zatvoren oko 23 sata dnevno u samici koja ima uski prozor visok oko 107 centimetara te je smješten tako da je jedino nebo vidljivo. Moći će gledati TV u svojoj ćeliji te će imati pristup vjerskim službama i obrazovnim programima.

Nema kretanja bez pratnje

Zatvorenici se tamo ne mogu kretati bez pratnje, a posebna ograničenja koriste se kako bi se osiguralo da zatvorenici ne mogu utjecati ili prijetiti izvan zatvorskih zidova. Prebrojavanje zatvorenika tamo se obavlja najmanje šest puta dnevno.

“El Chapo” će u zatvoru poznatom kao “Alcatraz na Stjenjaku” provesti ostatak svog života. Zatvor se nalazi oko 185 kilometara južno od Denvera, a otvoren je 1994. godine te se u njemu nalazi oko 375 zatvorenika.

Zloglasni cimeri

Tamo će ga kao “cimeri” dočekati jednako slavni i zloglasni, među kojima su anarhoterorist i briljantni matematičar Ted Kaczynski zvan “Unabomber” te također domaći terorist Terry Nichols koji je 1995. digao u zrak uredski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Cityja pri čemu je poginulo 168 ljudi, a preko 800 je bilo ozlijeđeno.

Među njima su i Richard Reid, britanski terorist i sljedbenik al Kaide poznat kao “bombaš s cipelama”, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak zrakoplov na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama te Dzokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na sudionike Bostonskog maratona.

Osuđen na doživotnu

Guzman je u srijedu u njujorškom Brooklynu proglašen krivim za vođenje kriminalne organizacije koja je u SAD prošvercala na tone narkotika te mu je izrečena kazna doživotnog zatvora i dodatnih 30 godina koje su prema zakonu obvezne.

Guzman je u veljači proglašen krivim za šverc nekoliko tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD, kao i za sudjelovanje u više krvavih zavjera kao jedan od vođa zloglasnog narko kartela Sinaloa.

Prije nego je uhićen 2016., Guzman je dvaput pobjegao iz najstrože čuvanih meksičkih zatvora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj