PRIJEVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI U UKRAJINI! Zelenski očekuje apsolutnu većinu

Komičar bez prethodnog političkog iskustva, Zelenski je premoćnom pobjedom na predsjedničkim izborima u travnju prouzročio politički potres, predstavljajući se kao običan čovjek koji će se uhvatiti u koštac s korupcijom i podići životni standard u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja.

Njegova stranka Sluga naroda, nazvana po televizijskoj komediji u kojoj je glumio izmišljenog predsjednika, je uoči parlamentarnih izbora redovito zauzimala prvi mjesto u anketama ali bi joj, kako ocjenjuje Reuters, moglo ipak malo nedostajati da ostvari većinu.

Taj 41-godišnji predsjednik trenutno dijeli vlast s članovima vlade i parlamentarnim zastupnicima koji su uglavnom privrženi njegovu prethodniku.

Tko god pobijedi na ovim izborima naslijedit će zemlju koja je u središtu napetosti između Zapada i Moskve nakon što je Rusija 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim i od tada pomaže proruske separatiste u sukobu u regiji Donbasa na istoku Ukrajine u kojem je u posljednjih pet godina poginulo 13.000 ljudi.

Analitičarka Agnese Ortolani smatra da sazivanjem prijevremenih izbora Zelenskij želi zadržati zamah koji mu je donijela pobjeda na predsjedničkim izborima.

“Podržava ga većina Ukrajinaca koji na parlament gledaju kao na samo po sebi korumpirano tijelo te žele Zelenskiju dati širi mandat kako bi ‘očistio’ političku klasu”, kazala je Ortolani.

No, usprkos stvorenoj slici običnog čovjeka koji se muči sa svakodnevnicom, Zelenski se našao pod povećalom zbog svojih poslovnih veza s jednim od najmoćnijih ukrajinskih tajkuna Ihorom Kolomojskijem.

Zelenski uzvraća da Kolomojskij, koji s državom vodi pravni rat oko najveće ukrajinske banke PrivatBank ne duguje ništa.

Nakon Sluge naroda, na drugom mjestu po popularnosti se smjestila proruska stranka Oporbena platforma.

Na parlamentarnim izborima sudjeluju i stranke bivšeg predsjednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko. Stranka Glas, koju predvodi rock zvijezda Svjatoslav Vakarčuk, je mogući koalicijski saveznik Zelenskija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj