HOĆE LI I DEPONIJA BITI NACIONALNI INTERES RS-a! Hrvatski mediji: Nuklearni otpad odlagat će se na granici s BiH na lokaciji Trgovska gora

Hrvatski ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić i slovenska ministrica infrastrukture Alenka Bratušek u septembru će konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o tome gdje će odlagati nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško.

Nezvanično, Hrvatska je već odlučila.U septembru će se znati da li će se otpad zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unazad nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svako pobrinuti za svoju polovicu, kod kuće.

Kako piše hrvatski express.hr Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta ima još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak niti studija utjecaja na okoliš, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada. 

BiH ne želi nuklearni otpad u Trgovskoj gori, a Slovenci zagovaraju ulazak Hrvatske u projekt Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i bosanski protest. 

Hrvatska i Slovenija imaju obavezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti do 2023. godine. Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom. 

Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekt zovu i Hrvatsku. Hrvatska ih odbija, pa te sve intenzivnije otpad planira dovesti na Trgovsku goru.

I tako dok Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, proglašava gradnju Pelješkog mosta prije rješavanja pitanja granice između BiH i Hrvatske, vitalnim nacionalnim interesom Republike Srpske, Hrvatska će po svoj prilici istrajavati u odluci da svoj nuklearni otpad smjesti na granicu sa Bosnom i Hercegovinom. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj