TURSKA NASTAVLJA POTRAGU ZA PLINOM U ISTOČNOM MEDITERANU! Šalju još jedan istraživački brod u vode oko Kipra!

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj kaže da njegova zemlje ubrzava potragu za ugljovodonikom na etničkim podijeljenom Kipru slanjem još jednog istraživačkog broda koji treba da se pridruži brodovima koji već buše u vodama oko ostrovske države u istočnom Mediteranu, prenosi AP.

Oktaj ističe da Turska “neće nikada pristati” na sankcije koje je Evropska unija nametnula zbog bušenja u istočnom Mediteranu, te da neće oklijevati da preduzme dodatne korake u odbrani svojih prava i prava otcjepljenih kiparskih Turaka u oblasti energetskih rezervi.

Evropska unija optužuje Tursku da buši u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra koji, kako oni navode, pripada teritorijalnim vodama Kipra, te da zbog toga krši međunarodno pravo. Oktaj je govorio na proslavi povodom 45 godina od turske invazije na Kipar 1974. godine, koja je uslijedila nakon državnog udara koji su podržali sindikalni predstavnici iz Grčke.

Atina i Nikozija preuzimaju zajedničku strategiju kako bi odvratili Tursku od bušotina u istočnom Mediteranu.

Čavušoglu i Pompeo razgovarali telefonom

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom o ruskom raketnom sistemu odbrane S-400 i programu lovačkih aviona F-35, izjavio je izvor Rojtersa.

Nije poznato d ali je bilo riječi o turskim istraživanjima u istočnom Mediteranu. Izvor, također, nije otkrio kada su dvojica zvaničnika razgovarala.

Turska je kupovinom ruskog S-400 razljitila zvanični Vašington, pa su Tursku izbacili iz zvaničnog programa aviona F-35. Izvor je dodao da su Čavušoglu i Pompeo razgovarali i o trenutnoj situaciji u Siriji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj