RAZGOVARAO SA PAKISTANSKIM PREMIJEROM! Tramp: Radimo sa Islamabadom na izlasku iz rata u Afganistanu!

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je tokom sastanka sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom da SAD rade sa Islamabadom na pronalaženju načina za izlazak iz rata u Afganistanu.

Tramp je naveo da postoji mogućnost obnove američke pomoći Pakistanu, zavisno od razvoja situacije i ponudio je pomoć Islamabadu u pokušaju da poboljša odnose sa Indijom.

Kan je rekao Trampu da postoji samo jedno rješenje za Afganistan i da mirovni sporazum sa talibanima nikad nije bio bliži. On je izrazio nadu da će u narednim danima biti u mogućnosti da od talibana zatraži da nastave razgovore.

Analitičari ističu da Tramp želi da okonča američko vojno učešće u Affanistanu i da smatra da je saradnja Pakistana od ključne važnosti u bilo kakvom dogovoru za okončanje rata.

Vašington od Islamabada traži da izvrši pritisak na afganistanske talibane za postizanje dogovora o trajnom prekidu vatre. Tramp je prošle godine ukinuo vojnu pomoć vrijednu više miliona dolara za Islamabad kojeg optužuje da postaje utočište militantima što Pakistan negira.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj