TRAMPOV PARTIJSKI KOLEGA! Republikanac Adam Kinzinger u Kongresu govorio o BiH: SNSD koga podržava Rusija blokira formiranje vlasti!

Kongresmen Adam Kinzinger održao je u Kongresu SAD-a dojmljiv govor o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a kao glavnog krivca za blokadu države naveo je Milorada Dodika.

On je inače partijski kolega predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a naveo je da su glavne odlike SNSD-a stvaranje anti-NATO raspoloženja u BiH te prijetnje otcjepljenjem RS-a.

“Prošlo je skoro 25 godina od kada je mirovni sporazum okončao rat u BiH. Rusija je iskoristila ovo vrijeme da podrži nacionalistčke političare u Republici Srpskoj, glavne uzročnike rata u BiH u kojem se dogodio genocid i u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi”, kazao je Kinzinger u uvodu svog govora.

Navodi da su prošlog oktobra održani izbori, te da se od tada nije uspjela formirati vlast.

“Zbog neslaganja između prozapadnih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija oko toga kakav bi odnos BiH trebala imati s NATO-om. Snažno anti-NATO osjećanje i prijetnje odvajanjem od BiH su glavna odlika SNSD-a kojeg podržava Rusija i koji blokira formiranje vlasti zbog pristupanja NATO-u”, kazao je Kinzinger, inače pilot u američkim Zračnim snagama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj