UPITNE PLATE I PROJEKTI! Hoće li HDZ nastaviti sa bojkotom sjednica Vijeća ministara?

Vijeće ministara BiH sjednicu nije održao skoro mjesec dana. Na sjednice, koje su trebalo da budu održane tokom ovog mjeseca, nisu dolazili ministri iz HDZ-a BiH. Odsustvo su pravdali zdravstvenim problemima, proceduralnim greškama u dnevnom redu, ali niko od njih nije jasno rekao da ne žele raditi, prenosi BN.

Da li će se to nastaviti, znaT će se u utorak, 23. jula, za kada je zakazana sjednica. Zamjenik predsjedavajućeg Mirko Šarović poručuje da se do tada treba suzdržati od pretpostavki, komentara i teških riječi.

Od komenatara se suzdržava, što je iznenađujuće i za njega netipično, i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Zbog očiglednog bojkota rada Vijeća ministara nije usvojena Odluka o privremenom finsiranju za period juli-septembar ove godine. To znači da će bez plate za ovaj mjesec ostati više od 20 hiljada službenika u institucijama BiH; javna preduzeća neće moći da naplate usluge koje su isporučili tim institucijama, a pitanje je i kako će se izmiriti vanjski i unutrašnju dug.

Osim toga, blokirani su u razni projekti, među kojima i nekoliko bitnih za lokalne zajednice u Republici Srpskoj, vrijedniji od 100 miliona eura, prenosi BN.

Komentiraj