IZETBEGOVIĆ NAKON SASTANKA SA ČOVIĆEM: Vrijeme je da Tegeltija ponudi svoj plan baziran na Ustavu i zakonima, SDA neće ići ispod toga

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa Draganom Čovićem, dopredsjedavajućim Doma i predsjednikom HDZ-a, kazao je da je dogovoreno da se ubrzaju procesi kada je u pitanju formiranje vlasti u Hercegovačo-neretvanskom kantonu. Tačnije formiranje vlade u HNK. Govorilo se i o formiranju vlasti na višim nivoima, a o čemu ipak “treba razgovarati sa trećom stranom”.

-Ako je Zoran Tegeltija spreman poštovati Ustav i zakone, mi odmah možemo formirati Vijeće ministara. SDA neće ići ispod toga. To je jedini uvjet – rekao je Izetbegović. 

Dodao je kako je vrijeme da Tegeltija ponudi neki “siže svoga programa” koji je baziran na poštivanju zakona i obaveza BiH, a što se u suštini odnosi na Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je sve vrijeme uvjet za formiranje vlasti. Napomenuo je ponovo da to ne znači automatski članstvo u NATO .

– Kada je u pitanju Vlada FBiH naši sadašnji predstavnici u Vladi, premijer Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević će krenuti da naprave inoviranu strategiju za mandat Vlade FBiH koji je pred nama. Optimista sam da to možemo relativno brzo završiti. Mislim da čitav kvantum pred nama koji treba da se imenuje, od kantona, preko Federacije do državnog nivoa, da ćemo to završavati nakon augustovskih odmora – rekao je Izetbegović.

Komentirajući stanje u Aluminiju Mostar izetbegović je naglasio da je stav SDA  da se politika prestane baviti Aluminijem, da je vrijeme da se njime počnu baviti eksperti. Da se sačini sanacioni elaborat koji će ponuditi rukovodstvo i menadžment Aluminija uz pomoć resornog federalnog ministra i nadležne Vlade.

Čović: Moramo razgovarati sa trećim partnerom

Čović je nakon sastanka u suštini ponovio ono što je već poznato javnosti, a to je da bi se Vlada pobrinula za zbrinjavanje radnika kojima treba uvezati staž te da bi se mogla pokrenuti proizvodnja u određenim pogonima Aluminija.

Čović je rekao da je druga tema bila izgradnja partnerstva između stranaka, a treća Aluminij.

“Čini mi se da je došlo vrijeme da predstavnici dviju stranaka sjednu u Mostaru i da se to pokuša staviti na papir. Što se tiče Vlade FBiH, predstavnici naše dvije stranke trebaju započeti izradu programa”, rekao je Čović.

On je kazao da je na nivou institucija BiH dogovoreno da moraju razgovarati s trećim partnerom, odnosno SNSD-om.

Što se tiče Aluminija, Čović je rekao da je prioritet da se zbrinu radnici Aluminija i da se taj problem treba riješiti. Osvrnuo se i na tehnološki postupak pokretanja dodajući da je potrebno dobiti precizne podatke.

“Insistiram do kraja na transparentnosti i da se sve stavi na papir”, kazao je Čović.

Što se tiče Dodikovog dolaska u Mostar, on je rekao da se s Dodikom sreo nakratko i da je priča o zaokretu rezultat toga da se ne smije dopustiti da se ne rješavaju ključna pitanja.

“I poruka HNS-a o privremenom finansiranju je jedan od pokazatelja. Budžet BiH stoji u Predsjedništvu BiH od kraja prošle godine, ima li odgovornosti za to”, rekao je Čović.

Kako kaže, zaokret o kojem je ranije govorio je da se natjeraju institucije BiH da profunkcionišu i da je problem finansiranja riješen do devetog mjeseca.

“Moramo stvoriti ambijent međusobnog povjerenja. Nismo se pokazali ekspertima u upravljanju krizom”, kazao je Čović.

Istakao je da između SDA i HDZ-a ima hemije isto kao i između HDZ-a i SNSD-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj