NAORUŽANI NASTAVNIK FIZIČKOG PONOVO CVILI I IZNOSI NEISTINE! Požalio se kako mu ne polazi za rukom smjena direktorice KCUS-a, prof dr. Sebija Izetbegović poručila: ‘Tužit ću Konakovića, već sam na sudu dobila Senada Pećanina zbog klevete!’

Nakon što je u više navrata pokazao da je sklon populizmu te se javno u medijima hvalio da je naoružan zbog navodnih prijetnji, iako zvanične institucije nisu primijetile niti saznale da je po bilo kojem osnovu ugrožen, vidno nervozni predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Dino Konaković se danas ponovo obrušio na direktoricu KCUS-a i federalnu zastupnicu prof. dr. Sebiju Izetbegović, tvrdeći kako ju ni ‘NATO ne može smijeniti jer iza sebe ima 5.000 kamikaza spremnih da se raznesu’.

Slikovni rezultat za sebija izetbegović konaković globalcir.com

Očigledno uznemiren zbog osipanja Vlade KS, nakon ostavke ministrice obrazovanja i mladih Zinete Bogunić, Konaković shvata da mu javnost i akademski radnici neće dopustiti da ispolitizira još jednu stratešku instituciju poput Univerziteta u Sarajevu kroz nove izmjene Zakona o visokom obrazovanju, zbog kojeg je donedavna ministrica i podnijela ostavku, a isti je izazvao negativne reakcije i sindikata UNSA.

“Ja odgovorno tvrdim da je pri izmjeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju poštovana procedura. SDA sad, preko određenih medija, pokušava da skrene ovaj problem s pravog kolosijeka”, branio se Konaković.

“Smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga i dalje pravi velike probleme na Medicinskom fakultetu, koji je veliki problem. Čak je i sam rektor [Rifat] Škrijelj podnosio krivičnu prijavu pa Skupštini podnio zahtjev za autentično tumačenje”, dodao je Konaković. Kazao je kako je jasno ko želi ‘okupirati’ Medicinski fakultet. “To su Sebija Izetbegović, SDA i ta ekipa koja želi da ovlada zdravstvom”, naveo je Konaković, prijeteći da će ‘raspakovati priču o kriminalu na Medicinskom fakultetu’.

Sve ove tvrdnje Konaković je iznio zbog očitog poraza u političkoj areni, kojeg shvata previše lično i onda svoje lične frustracije usmjerava ka pojedinim ličnostima čije obrazovanje i stručnost vidi kao prijetnju. Nakon ostavke ministrice, Konakoviću je jasno da će njenim postupkom biti ohrabreni i drugi nezadovoljni članovi NiP-a, kojima smeta antidržavni politički kurs kojim tu nedefenisanu političku organizaciju usmjerava njen šef Konaković, da napuste taj brod koji tone.

Reakcija SDA: “Primitivni napadi na direktoricu KCUS-a”

“Predsjedavajući Skupštine i lice koje želi da bude i zakonodavna, i izvršna, i sudska vlast u KS – Elmedin Konaković, galamom u medijima, prepunom neistina, pokušava sakriti nasilje koje pokušava izvršiti nad zakonima”, navodi SDA u saopćenju nakon konferencije za medije na kojoj se obratio upravo Konaković.

“Sramotna je činjenica za Kanton Sarajevo da lice poput Konakovića, koje je pod sumnjivim okolnostima “steklo” diplomu na Fakultetu sporta i tjelesnog obrazovanja, želi da bude vrhovni ekspert i autoritet za oblast visokog obrazovanja.

Konakovićevo nasilje nad zakonom potvrdila je ostavka ministrice Bogunić, kao i apelacija potpredsjednika Vlade FBiH Veska Drljače, koju je svojim potpisom podržalo i 137 akademskih profesora i eksperata u oblasti zdravstva.

Kada je ostao bez argumenata, Konaković je, uz svoj manjak znanja i višak samopouzdanja, krenuo u primitivne napade na direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović i još 137 predstavnika akademske zajednice, kao i na ministra Drljaču, te Sindikat UNSA, čime je pokazao da njemu nije problem samo SDA, već svako ko kritikuje njegove nezakonite poslove”, navodi se u saopćenju SDA.

Izetbegović: Tužit ću Konakovića

Profesorica Sebija Izetbegović je, kao i uvijek pravovremeno reagovala na Konakovićeve neistine, ali i najavila tužbu protiv predsjedavajućeg Skupštine KS.

Konaković konstantno pokazuje jedan strahoviti nedostatak obrazovanja, osim što pokazuje nedostatak elementarnog kućnog odgoja. On ne zna šta su kamikaze i možda bi trebalo da mu neko da udžbenik historije da on vidi ko su kamikaze. Da su to bili japanski piloti koji su u Drugom svjetskom ratu bili spremni na samoubilačke napade protiv protivničkih aviona. Kamikaze nisu oni što se opasaju pa se raznose. Ovim što je rekao on je strašno uvrijedio ljude koji rade u Kliničkom centru i, skupa sa mnom, doprinose spašavanju upuštenog zdravstvenog sistema, čemu je i on prilično doprinio kao bivši neuspješni premijer Kantona Sarajevo. Kada čovjek nema adekvatno obrazovanje, kada nema školu, onda lupeta kako lupeta Konaković – kazala je ona.

– Ja sam samo dijelom radnog vremena, po Zakonu, angažovana na Medicinskom fakultetu kao redovna profesorica na Ginekologiji i akušerstvu, tako da šta god on (Konaković) bude raspakivao, a ne znam šta misli da raspakuje, on će morati komunicirati s Medicinskim fakultetom. To je institucija kojoj će on morati da se obrati kao pravoj adresi. Dakle, da bi raspakivao bilo šta… Mislim da on kao nastavnik fiskulture, koju je inače završio na jedan čudesan način, nije kompetentan za bilo šta… Možda da neke kutije raspakuje na Medicinskom fakultetu, koverte ili nešto tako. A da se on bavi nekom istragom, pa on ne može niti zakonodavna i izvršna vlast. On ne zna svoje kompetencije. Pretpostavljam da to uvijek proizlazi iz njegovog nedostatka obrazovanja i nekompetentnosti. Jer, kada se u dva metra visine skupi gomila kompleksa zbog neostvarenih ambicija, nedostatak elementarnog kućnog odgoja i potpuni nedostatak obrazovanja, dobijete Elmedina Konakovića smatra Izetbegović. 

Na pitanje kako komentira Konakovićeve tvrdnje da je ‘smislila način’ kako da ‘otjera’ neke ljekare sa KCUS-a, prof.dr. Izetbegović je kazala kako to nije istina te da su svi ti doktori tražili sporazumni raskid ugovora.

– On je od izbora na nasilan način zasjeo u stolicu i pokušava da ponižava inteligenciju našeg naroda. To može jedno vrijeme kako on to radi populistički brutalno, primitivno, ali ima mjera svemu. On će morati dokazati da su ti profesori otjerani. Dočim ja sam dobila obavijest Suda da sam pobijedila u ovom okršaju sa Senadom Pećaninom. 

Dobila sam na Sudu proces za klevetu koju su oni prema meni sve vrijeme u javnosti plasirali. Niko od tih doktora nije otjeran. Svi ti doktori su zatražili sporazumni raskid ugovora. A njihov ugovor s Medicinskim fakultetom ne ovisi o meni. Kažem Vam, ja sam samo djelom radnog odnosa angažovana na Medicinskom fakultet, kako Zakon o visokom obrazovanju i propisuje – govori Izetbegović i nastavlja. 

– Naučno-nastavo vijeće Medicinskog fakulteta je ono koje donosi odluke. Opet, nemoguće je to objasniti čovjeku koji ima nivo obrazovanja ili nema nikakvo obrazovanje kao Konaković. To je vrlo teško. Znate. To su stvari koje čovjek koji prođe akademski put može vrlo lako da shvati, ali on ne spada u te ljude. Znate, kako kažu, star se vo u brazdu ne uvodi! Ne mogu ja sad educirati Konakovića šta je kućni odgoj, šta je neki protokol, bonton u javnom istupu. Ne možete vi odgojiti starog čovjeka, džaba, to je tako, kazala je Izetbegović.

Ponocvila je kako aktuelna kantonalna Vlada opstruira strateške specijalizacije na KCUS-u:

Uradili su jednu vrlo sramotnu i žalosnu stvar. Konkurs za 46 mladih ljekara, za koji postoji novac, dakle, za njihove plaće i finansiranje, za koje je postojala nasušna potreba za specijalizaciju na Kliničkom centru, premijer Forto je opstruirao dopisom koji je promptno poslao nakon raspisanog konkursa 7. decembra 2018. godine . Već sedam mjeseci ta djeca, Bog zna, jesu li i otišla negdje u Njemačku, čekaju. Ova vlada kojoj su puna usta želje da mladi ostanu, da nešto novo naprave, zaustavila je zapošljavanje 46 mladih ljudi bez ikakvog obrazloženja, osim famoznog moratorija kojeg su nam uveli. Da bi nam odmah nakon toga, premijer Forto kazao da on greškom šalje taj dopis o moratoriju, jer on nije nadležan za nas!? A poslao direktno KCUS-u taj dopis! Sve to skupa bilo tužno koliko je nekompetentno, koliko je tu ustvari neznanja. Tužan rezultat je 46 mladih ljudi, gotovih ljekara koji pola godine nisu na specijalizaciji. To opstruiše ta Vlada KS na čelu sa Fortom i Konakovićem – kazala je između ostalog direktorica KCUS-a prof dr. Sebija Izetbegović.

Predsjedavajući Skupštine KS očigledno plasiranjem i fabrikovanjem neistina želi pokrenuti novi val medijskog linča na direktoricu KCUS-a, međutim, ono na šta Konaković ne računa jeste javnost, armija zadovoljnih pacijenata i uposlenika koji doista stoje uz profesoricu Izetbegović, kao i činjenica da se svojim radom, zalaganjem i rezultatima uspjela odbraniti od medijskog linča kojem je ranije bila izložena. Tako svaki Konakovićev novi napad na profesoricu Izetbegović ustvari šteti njegovom kredibilitetu jer u javnosti tako pokazuje koliko je neobrazovana, ali i neodgojena osoba te i oni koji su mu ukazali povjerenje uviđaju kolika je greška bila dati mu glasove.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj