SDS SVE OFANZIVNIJI! Mirko Šarović: Spreman sam postati novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH!

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je spreman postati novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH ukoliko se stvori adekvatna parlamentarna većina.

On je kazao da su pitanja Trgovske gore, granice i Pelješkog mosta važna pitanja za BiH kada je riječ o odnosima sa susjednom Hrvatskom. 

“BiH bi trebao interesovati izlaz na otvoreno more. Veći je interes svakom čovjeku u oba entiteta da branimo izlaz na otvoreno more nego da štitimo izgradnju Pelješkog mosta”, rekao je Šarović. 

Dodao je da je za BiH suštinski bitno da usmjeri sve svoje snage kako bi se riješila pitanja granice i spriječila izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u blizini bh. granice. 

“Oko toga svi treba da se okupimo i imamo jedinstven stav prema susjednoj zemlji koju poštujemo. Mi trebamo gledati svoje, a ne tuđe interese”, kazao je Šarović. 

Istakao je da Vijeće ministara BiH nije raspravljalo o bilo kakvom dokumentu koji se odnosi na granicu sa Srbijom s kojom je bitno da BiH pronađe odgovarajuća rješenja. 

Šarović je upitan i o tome da li SDS namjerava napraviti zajedno sa SDA novu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

“Rekli smo da ćemo samo razgovarati s drugim strankama. U ovom trenutku ne bismo davali bilo kakve prognoze i procjene. Očito da je politički neuspjeh da se za osam mjeseci nije uspio formirati novi naziv Vijeća ministara BiH”, rekao je Šarović dodajući da je njegova procjena kako se još izvjesno vrijeme neće formirati novi saziv. 

Na pitanje da li je spreman biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Šarović je odgovorio: “Ukoliko postoji advekvatna parlamentarna većina, zašto da ne. Ja ili neko drugi. Do toga treba doći i stvoriti parlamentarnu većinu”. 

Kako kaže, veće su šanse da SNSD stvori parlamentarnu većinu, ali da će se, ukoliko neuspjeh potraje, tražiti neka druga rješenja. 

“SDS neće stajati po strani i gledati šta se radi. Razgovarat ćemo s drugim strankama i vidjeti do čega će doći”, rekao je Šarović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj