ANKARA ŽELI KURDE PODALJE OD GRANICE! Turska nezadovoljna prijedlogom SAD-a o zonama u Siriji

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u srijedu da ta zemlja nije zadovoljna novim prijedlogom SAD-a u vezi formiranja “sigurne zone” na sjeveru Sirije i nagovijestio da bi Ankara mogla pokrenuti novu ofanzivu u Siriji ako se uskoro ne postigne dogovor.

On je to rekao nakon pregovora delegacija SAD-a i Turske o mogućnosti formiranja sigurne zone duž granice sa Turskom, prenosi AP. 

Dodao je da između Turske i SAD-a ne postoji saglasnost o veličini moguće zone, niti o tome kako bi njome trebalo upravljati.

Turska smatra Kurde, koji su se borili zajedno sa SAD-om protiv oružane grupe DAIŠ, “teroristima” te traži uspostavljanje sigurne zone kako bi se ti borci držali dalje od granice.

Washington upozorio Ankaru

Cavusoglu je izjavio prije dva dana da će njegova zemlja izvesti vojnu operaciju istočno od rijeke Eufrat u Siriji ako se ne uspostavi planirana sigurna zona, a pogranično područje ne očisti od “terorista”, kako ih je opisao.

Turska je ranije u više navrata nagovještavala da će pokrenuti vojnu akciju protiv kurdskih boraca u Siriji na području istočno od Eufrata, nakon što im je oduzela grad Afrin na sjevernoj periferiji Halepa tokom operacije “Grana masline”, koja je završena u proljeće 2018. godine.

Međutim, Washington je upozorio na posljedice napada na kurdske jedinice koje se trenutno nalaze u gradu Manbij, na istočnoj periferiji Halepa (zapadno od Eufrata).

Također, ove jedinice kontroliraju velika područja istočno od rijeke Eufrat, a na tom području se nalaze i američke trupe.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj