DOK RUSIJA POZIVA NA DOGOVOR VLASTI I OPOZICIJE: Parlament Venecuele odobrio sporazum koji može da dozvoli stranu intervenciju

Nacionalna skupština Venecuele, koju kontroliše opozicija, odobrila je da se Venecuela ponovo uključi u Međuamerički ugovor za uzajamnu pomoć (Tiar), po kojem legalno može da dođe do strane vojne intervencije u nekoj zemlji u krizi.

Tekst je jednoglasno odobren, rekao je predsednik Parlamenta Huan Guaido poslije glasanja na sjednici organizovanoj na jednom trgu u Karakasu. Glasanje je organizovano tačno šest mjeseci od kada se opozicionar Guaido proglasio prijelaznim predsjednikom Venecuele.

Ovim glasanjem bi Venecuela mogla da se ponovo uključi u taj ugovor, sedam godina pošto je pokojni predsednik Hugo Čaves odlučio da njegova zemlja iz njega izađe.

Ugovor Tiar, poznat još kao Ugovor iz Rija, ratifikovala je većina američkih država na početku Hladnog rata (1947-1989.).

Huan Guaido, koga pedesetak država svijeta priznaje kao prijelaznog šefa države, ne odbacuje mogućnost da se aktuelni predsjednik Nikolas Maduro skloni vojnom intervencijom. Guaido ga naziva uzurpatorom smatrajući da su bili namješteni izbori na kojima je obezbijedio drugi predsjednički mandat.

Današnje glasanje poslanika ne znači automatsko vraćanje Venecuela u Tiar. Sve odluke koje Parlament u Venecueli donese, Vrhovni sud već tri godine proglašava nevažećim. U praksi Nacionalnu skupštinu zamjenjuje tijelo sastavljeno samo od onih koji su vjerni Nikolasu Maduru.

Tiar iz kojeg su takođe izašli Bolivija, Ekvador i Nikaragva, kritikovan je kao sredstvo uticaja SAD-a u Latinskoj Americi. Međutim nisu samo SAD zainteresovane za ovu regiju.

Nadamo se dogovoru vlasti i opozicije u Venecueli

Moskva računa da će vlada i opozicija u Venecueli doći do prihvatljivih rješenja tokom pregovaračkog procesa, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za latinoameričke medije i televiziju RT.

Prema njegovim riječima, nakon neuspešnih pokušaja da se napadom spolja isprovocira još jedna „obojena revolucija”, situacija u Venecueli prerasla je u „proces u Oslu”, odnosno u pregovore održane u glavnom gradu Norveške između delegacija administracije venecuelanskog predsjednika i opozicije.

„S obzirom na pozitivne komentare predsjednika Venecuele Nikolasa Madura i opozicije o tome kako teče pregovarački proces, nadam se da će moći da se postigne sporazum koji će svima odgovarati. To će prvenstveno biti u interesu venecuelanskog naroda”, rekao je ministar.

Lavrov je podsjetio da Moskva „nikada nije prekidala dijalog o situaciji u Venecueli”.

„Mi aktivno razgovaramo sa svim predstavnicima venecuelanskog političkog pejzaža – vladom i opozicijom. Između ostalog, kod nas dolaze ljudi Huana Guaida (opozicionog lidera koji se 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsednika). Objašnjavamo im da su neprihvatljivi pokušaji da se unutrašnji problemi rješavaju provociranjem spoljnog mešanja, kao što sada vidimo stalne prijetnje Sjedinjenih Američkih Država. Sve opcije su na stolu”, naglasio je Lavrov.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj