OZLIJEĐENA TROJICA VOJNIKA! Objavljeni detalji napada bombaša samoubojice na hrvatske vojnike u Afganistanu

Jutros oko 8.30 kolonu vozila u Kabulu u kojoj su bili i pripadnici Hrvatske vojske napao je bombaš samoubojica. Ozlijeđena su tri vojnika, jedan je u životnoj opasnosti .Dvojica vojnika su iz Vinkovica i Osijeka, a jedan je iz Sesveta.

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan (27) zadobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, ostala dvojica vojnika (27, 32) zadobila su teške ozljede, ali se nalaze izvan životne opasnosti”, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar obrane Damir Krstičević.

Kod jednog pripadnika se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili podršku”, rekao je.

Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji u Afganistanu djeluju u Special operation advisory group pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju. Njihova je zadaća savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju”, pojasnio je Krešimir Tuškan.

Tri vozila su nastavila put prema kampu Lion. U 8.45 po lokalnom vremenu ispred kampa, na dvjesto metara od kampa, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom u treće vozilo. Prvo su na mjesto događaja izašle afganistanske snage, a zatim iz kampa Hkaia zaštitne snage kampa i osigurale perimetar i pružile pomoć ozlijeđenima.

U tom kampu je medicinska ustanova pružila medicinsku pomoć, a dvojica su zračnim snagama transportirani u Bagram u medicinsku ustanovu trećeg, najvišeg stupnja. U tijeku je očevid i istraga. Dok istraga ne završi nećemo imati jasnu situaciju”, pojasnio je Tuškan i dodao kako hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju redovite zadaće uz pojačane mjere opreza, a dobili su upute da se jave svojim obiteljima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj