STRATEŠKA LOKACIJA SA KOJE SE VIDI GOLANSKA VISORAVAN! Izrael napao vojne baze na jugu Sirije, najmanje dva sirijska vojnika ranjena

Izrael je napao sirijske vojne mete u Tel Al-Hari, za koju su ranije zapadni obavještajni izvori rekli da su tamo baze proiranskih milicija, javila je danas zvanična sirijska novinska agencija SANA, a prenose izraelski mediji.

Kako se navodi, najmanje dva sirijska vojnika su ranjena, a sirijska protivvazdušna odbrana je odgovorila na napad. Mete koje je Izrael napao pripadaju sirijskoj vojsci i milicijama koje s njom sarađuju, javili su sirijski mediji.

Tel Al-Hara je strateški locirana u južnoj provinciji Dara odakle se vidi Golanska visoravan. Tokom mnogih godina na tom punktu su bili ruski radari dok ga nisu zauzeli pobunjenici 2014. godine. Sirijska vojska ga je prošle godine ponovo preuzela.

Sirijski list “Quneitra today” navodi da je bilo i drugih napada u Sasi kraj Damaska i Quneitre.

Izvori povezani s vladom sirijskog predsjednika Bashara el Asada su rekli da su se eksplozije čule poslije ponoći i da su se vidjele sa planine Hermon.

Lokalni mediji su kasnije izvestili da se oko 1.30 desio još jedan udar, a da su na meti bile vojne pozicije u području Quneitre. Izrael nije komentarisao ove napade.

Izrael izveo stotine napada

Početkom jula 16 ljudi je ubijeno, među njima i jedna beba, a 21 osoba je ranjena u izraleskim napadima na više sirijskih i iranskih meta na domaku Damaska i Homsa.

Mete su bile iranske isporuke oružja za libanski Hezbolah.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji je navela da je među poginulima bilo deset pripadnika iranskih milicija i članova Hezbolaha i ukupno troje djece.

U napadima je navodno učestvovala i izraelska mornarica ciljajući baze Hezbolaha uključujući komplekse koje koristi Iranska revolucionarna garda.

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela stotine napada iz vazduha na Siriju posljednjih godina, uglavnom na ciljeve povezene s Iranom koji podržava Asada u sirijskom građanskom ratu.

Sirija je zbog prethodnog napada u julu optužila Izrael za državni terorizam.

Izrael taj napad, jedan od najvećih u posljednjim mjesecima, nije komentarisao.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj