NAKON DVOPARTIJSKOG UDARA NA NJEGOVU SPOLJNU POLITIKU: Tramp stavio veto na zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Predsjednik SAD-a Donald Tramp stavio je veto na tri kongresne rezolucije donete s ciljem da se vlada onemogući da zaobiđe Kongres i proda Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima oružje i opremu vrijedne više milijardi dolara.

Državni sekretar Majk Pompeo prošlog mjeseca je naveo iransku prijetnju kao razlog za odobravanje prodaje vrijedne 8,1 milijardu dolara američkim saveznicima u Persijskom zalivu.

Međutim, Trampova odluka da proda oružje, donijeta u maju, na neki način je zaobilazila kongresni izvještaj po tom pitanju i razljutila je poslanike. Demokrate i republikanci u Senatu su se udružili da bi donijeli rezolucije o blokadi prodaje. To je viđeno kao dvopartijski udar na spoljnu politiku Bijele kuće.

Američka vlada je tvrdila da bi zaustavljanje prodaje poslalo signal da SAD ne stoje uz svoje partnere i saveznike, posebno u vrijeme kada se oni suočavaju sa sve većim prijetnjama. Rijad i Abu Dabi bi kupili hiljade navođenih raketa, bombi i druge municije, kao i opremu za održavanje aviona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj