VRAĆENA MJERA KOJA NIJE KORIŠTENA GOTOVO DVA DESETLJEĆA! Američko ministarstvo pravosuđa ponovno koristi smrtnu kaznu, već je zakazano pet smaknuća

Američko ministarstvo pravosuđa zakazalo je smaknuća petorice zatvorenika nakon što je američki državni odvjetnik William Barr najavio da vraću mjeru neiskorištenu gotovo dva desetljeća o vladinoj upotrebi najstrože kazne.

FILE PHOTO: U.S. Attorney General William Barr at the

“Kongres je ekspresno odobrio smrtnu kaznu kroz zakon koji su podržali predstavnici naroda u oba doma Kongresa, te ga je predsjednik potpisao”, priopćio je Barr.

Trenutno smrtnu kaznu u SAD-u odobrava 29 saveznih država, no u zadnjih pet godina provodi ih samo desetak, dok ostale nisu smaknule nikoga u više od deset godina.

Američka vlada nije koristila smrtnu kaznu od 2003. godine. Trenutno je u SAD-u na smrt osuđeno 62 ljudi, što je dvostruko više nego što ih je bilo 2003. godine.

Jedan od pet zatvornika je Daniel Lewis Lee, bijeli rasist koji je osuđen u Arkansasu zbog ubojstva tročlane obitelji, uključujući osmogodišnju djevojku.

Među njima je i Lezmond Mitchell, osuđen u Arizoni zbog ubojstva 63-godišnje bake čija je unuka bila primorana sjediti pored njezinog mrtvog tijela prije no što je i ona ubijena.

Svi ti zatvorenici iskoristili su pravne žalbene mehanizme, objavilo je ministarstvo i dodalo da će se egzekucije dogoditi u zatvoru Terre Haute u Indiani.

Amnesty International u travnju je objavio da je 2018. zabilježio 690 smaknuća u 20 država, što je pad za 31 posto od godine prije. Najviše smrtnih kazni imaju Kina, Iran, Saudijska Arabija, Vietnam i Irak, tim redoslijedom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj