ŠKRIJELJ ODRŽAO KONFERENCIJU ZA MEDIJE, PREDSTAVNICIMA MEDICINSKOG FAKULTETA ZABRANJENO OBRAĆANJE! Prof. dr. Sebija Izetbegović: Nisam alfa i omega svih dešavanja, dobro je da mediji budu svjedoci te da se sami uvjere na kojem nivou se vodi komunikacija s UNSA!

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj nije dozvolio profesorima Medicinskog fakulteta u Sarajevu da se obrate medijima. To je bio razlog verbalne prepirke između Škrijelja i profesora s Medicinskog fakulteta u prostorijama Univerziteta u Sarajevu.

Škrijelj je danas u prostorijama UNSA održao konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o Zakonu o visokom obrazovanju KS, ali i dešavanjima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Sasvim neočekivano, njegovom pozivu odazvala se direktorica KCUS-a i profesorica na Medicinskom fakultetu UNSA Sebija Izetbegović zajedno s ostalim profesorima s Medicinskog fakulteta UNSA. 

Mediji su nakon Škrijeljevog obraćanja pokušali uzeti izjavu od predstavnika Medicinskog fakulteta UNSA, ali je Škrijelj to zabranio riječima kako ni on ne dolazi na konferencije za medije u KCUS-u.

“Nikada nisam došao niti sam tražio da se obratim tamo. Ovo je prostor UNSA i nije politička tribina. Konferencija je završena. Zahvaljujem se medijima i neće biti više obraćanja. Dakle, neće biti više obraćanja u ovoj sali”, rekao je Škrijelj.

Rektor je poručio uposlenicima Medicinskog fakulteta UNSA da se obrate na ulici ili na KCUS-u nakon čega je vršiteljica dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA Semra Čavaljuga pozvala zainteresovane medije na Medicinski fakultet u Sarajevu kako bi im dali izjave.

Škrijelj je novinarima zaprijetio kako će poslati protestnu notu urednicima, a predsjednici Ljekarske komore KS Kseniji Miladinović zabranio je da se obrati.

Izetbegović: Nisam alfa i omega svih dešavanja

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Sebija Izetbegović obratila se medijima nakon današnje konferencije rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja.

Izetbegović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, koji je proteklih nekoliko mjeseci kritikovao procese u visokom obrazovanju, nedostaje dugi niz godina obrazovanja i da samo oni ljudi koji ne znaju šta je akademska zajednica mogu nastupati kao što nastupa Konaković. 

“Ja nisam alfa i omega svih dešavanja. Uskoro će neko vjerovatno reći kako uređujem i medije. Nemam se namjeru braniti od takvih stvari. Mislim da je uvijek najbolje da mediji budu svjedoci ovakvim sastancima te da se sami uvjerite na kojem nivou su vodi komunikacija s UNSA”, odgovorila je Izetbegović na pitanje o tome da li je aktuelni Zakon o visokom obrazovanju KS kreiran po njenim direktivama. 

Istakla je da Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta UNSA ne može biti promijenjeno jer uposlenici KCUS-a drže dvije trećine nastave. 

“Zamislite samo situaciju u kojoj ja kao profesorica ginekologije trebam uvesti studente pred pacijenticu, koja je u jednom od svojih najintimnijih trenutaka, i pregledati je, a nisam uposlenica KCUS-a. Kako ja onda imam pravo pregledati pacijenticu koja je došla i ukazala povjerenje KCUS-u? Ko odgovara za njenu privatnost? Niko na to ne bi pristao”, rekla je Izetbegović.

Direktorica KCUS-a kazala je da joj je, nakon što je 2013. godine imenovana za direktoricu Opće bolnice u Sarajevu, uručen prekid ugovora o radu s Medicinskim fakultetom UNSA, pozivajući medije da provjere ove navode ukoliko žele. 

“Ja više nisam imala nastavnu bazu u KCUS-u, bez obzira na to što sam imala pacijente u Općoj bolnici. Opća bolnica nije zadovoljavala uslove kadrom, opremom i nivoom usluge. Dakle, ustanova mora biti organizovana tako da je bazirana na klinikama, a zakon propisuje šta sve treba zadovoljiti klinika”, kazala je Izetbegović.

Istakla je da nema nikakvih problema s tim da još neko bude nastavna baza, ali kada ispuni uslove za takvo nešto. Kako kaže, Medicinski fakultet u Sarajevu uvijek se vodi zakonom, podsjećajući da je kantonalna inspekcija utvrdila kako Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu radi u skladu sa zakonom. 

“Inspekcija je dala potvrdu da je i dekanesa smijenjena na nezakonit način. Ta njena suspenzija na koju se pozivaju u autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju KS je netačna. Ima nešto što je starije i datum postoji. Izmjena zakona na način na koji ga namjeravaju izmijeniti neće proći, sve dok zakon ne bude pušten u javnu raspravu”, rekla je Izetbegović. 

Ona je kazala kako se ne slaže s odlukama UNSA, ali da ih ne želi komentarisati.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj