TRAŽIT ĆEMO AVIONE NA DRUGOJ STRANI! Erdogan: Turska će S-400 u punom kapacitetu koristiti u aprilu sljedeće godine; Pompeo: Bolje da ga ne koristite!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će se Turska okrenuti nekoj drugoj strani u potrazi za borbenim avionima ukoliko SAD ne žele da joj prodaju F-35.

Rusija je prije nekoliko dana ponudila Ankari svoje borbene avione.

Erdogan je dodao da odluka SAD da isključe Ankaru iz programa proizvodnje ovog aviona neće spriječiti njegovu zemlju da ispuni svoje potrebe.

SAD su prošle sedmice objavile da isključuju Tursku iz programa F-35 nakon što je Ankara primila isporuku ruskog protuzračnog sistema S-400.

Erdogan: Turska će S-400 u punom kapacitetu koristiti u aprilu 2020.

Kada je riječ odbrambenom raketnom sistemu S-400 koji je Turska nabavila od Rusije, Erdogan je kazao kako će Turska, nakon što montaža i obuka budu obavljeni, odbrambeni sistem S-400 u punom kapacitetu koristiti u aprilu 2020. 

“Ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se na brodu Turske napravi rupa niti na tvrđavi Turske pukotina”, rekao je Erdogan.

Pompeo upozorava Tursku: Bolje da ne koristite S-400

Pompeo je odbio da potvrdi tvrdnje američkog senatora Lindzi Grema da je Vašington obećao Ankari da neće uvoditi nove sankcije ako S-400 ne bude instaliran u Turskoj.

“Ja neću komentarisati unutrašnje diskusije. Mi radimo zajedno”, rekao je on.

“Mi smo saopštili Turcima da je instaliranje S-400 nedopustivo”, dodao je državni sekretar.

Pompeo je podsjetio da je Ankara isključena iz programa proizvodnje lovaca-bombardera pete generacije F-35.

“Mogu uslijediti dodatne sankcije. Mi bismo jako željeli da sistemi S-400 ne budu instalirani. To je naš cilj. Mi smo govorili o tome sa Turskom nekoliko mjeseci”, naglasio je diplomata.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj