BIO U KONTAKTU S PUKOVNIKOM AUSTRIJSKE VOJSKE! Beč izdao nalog za hapšenje ruskog vojnog agenta

Austrijske vlasti saopštile su danas da su izdale međunarodni i evropski nalog za hapšenje jednog agenta vojne obavještajne službe Rusije, osumnjičenog da je decenijama vodio špijunske operacije u kontaktu s jednim austrijskim vojnim oficirom.

Nalog za hapšenje se odnosi na oficira ruske obaveštajne službe (GRU), navodi se u saopštenju policije i tužilaštva u Salzburgu i dodaje da je Rus (65) bio u kontaktu s pukovnikom austrijske vojske, optuženim da je bio informant Moskve od kraja 1980-ih, do hapšenja u Austriji krajem 2018. godine.

Tu špijunsku aferu je otkrio kancelar Sebastian Kurz u novembru 2018. godine, u vrijeme zategnutih odnosa između Rusije i zapadnih zemalja, zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Austrija sumnja da jedan od njenih pukovnika, koji sada ima 70 godina, čak 30 godina špijunirao za Rusiju. Taj oficir je u pritvoru od hapšenja, a tereti se za “otkrivanje državnih tajni”.

Po navodima austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ruski agent je predstavljen pod imenom Igor Egorovič Zajcev.

Njegov prvi kontakt sa austrijskim oficirom je bio 1987. godine, od kada su redovno sarađivali, za šta je Austrijanac dobio “više stotina hiljada eura”, navele su austrijske vlasti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj