MACRON TELEFONSKI RAZGOVARAO S BORISOM JOHNSONOM: Uskoro će se sastati kako bi razgovarali o Brexitu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je u četvrtak navečer telefonski s novim britanskim premijerom Borisom Johnsonom te ga pozvao u posjet u idućih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o Brexitu, objavila je u petak Elizejska palača.

Tijekom razgovora, kojeg je francuski predsjednik vodio boraveći na odmoru na jugu Francuske, Macron je “pozdravio Johnsonovo imenovanje” kazavši da se “raduje njihovoj suradnji u bilateralnim, europskim i međunarodnim pitanjima”.

Po riječima dužnosnika Elizejske palače razgovori koji će se tom prilikom voditi biti će posvećeni zahtjevima Europske unije vezano uz brexit.

Za mjesec dana summit G7

Boris Johnson trebao bi za mjesec dana doći u Francusku na summit G7 koji će se održati od 24. do 26. kolovoza u Biarritzu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker također je u četvrtak navečer razgovarao s novim britanskim premijerom kojemu je ponovio kako je sporazum koji je postignut između Velike Britanije i Europske unije za EU i jedini mogući, iako ga je Johnson nazvao “neprihvatljivim”.

Johnson je u prvom obraćanju nakon imenovanja najavio kako očekuje novi sporazum sa EU zaprijetivši da će, ako blok to odbije, Britanija izići iz Unije 31. listopada sa sporazumom ili bez njega.

Jedan od najvećih problema – pitanje irske granice

Jedno od najvažnijih pitanja između Britanije i Unije vezanih uz uvjete izlaska je pitanje irske granice, tzv. backstop. Irski premijer Leo Varadkar kazao je ovog tjedna neposredno po Johnsonovu imenovanju kako neće biti sporazuma o izlasku i shodno tome sporazuma o trgovini ne bude li backstopa.

Riječ je o politici osiguranja kojom bi se provizorno zadržala Britanija u carinskoj uniji s EU, do nekog drugačijeg rješenja koje bi se tražilo u međuvremenu, a sve to kako bi se izbjegla tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj