NASTAVAK NEMIRA U SJEVERNOJ IRSKOJ: Teroristi bombom htjeli raznijeti policajce

Policija Sjeverne Irske objavila je u subotu kako vjeruje da su disidentski republikanci pokušali tijekom noći u oružanom incidentu ubiti pripadnike tamošnje policije. 

Policija navodi kako je oko ponoći dobila izvješće o jakoj eksploziji u gradu Craigavonu, a odmah potom list iz Belfasta dobio je telefonski poziv u kojemu se navodi da je bilo ispaljeno eksplozivno sredstvo koje je trebalo pogoditi policijsku ophodnju, no da je cilj promašen.

Promašili cilj

“Vjerujemo da je sredstvo bilo ispravno te da je riječ o pokušaju disidentskih republikanskih terorista da ubiju naše policajce”, navodi se u priopćenju sjevernoirske policije.

U lipnju je policija otkrila bombu podmetnutu pod policijski automobil u Belfastu za koju je pretpostavila da su je podmetnuli militantni nacionalisti.

Mirovni sporazum iz 1998. u velikoj je mjeri okončao sektaško nasilje koje je tri desetljeća vladalo u Sjevernoj Irskoj, no policijski dužnosnici povremeno su cilj napada manjih skupina, uglavnom iz redova republikanaca koji se protive britanskoj vlasti u toj pokrajini.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj