STATUT ĆE BITI USVOJEN NA KONGRESU, DANAS UTVRĐUJEMO PRIJEDLOG! Lukić: Nema govora o centralizaciji moći predsjednika stranke!

Čedomir Lukić, predsjednik Glavnog odbora SDA, kazao je i da je govora bilo i o promjenama Statuta stranke, ali da će detaljnije o ovoj tački dnevnog reda govoriti nakon što sjednica bude okončana.

Na pitanje novinara je li izmijenjeni Statut uvod u centralizaciju stranke, s obzirom na to da se, kako je rečeno, daju veća ovlaštenja predsjedniku, a ograničava moć lokalnih i regionalnih šefova, Lukić je kazao da se ne slaže s tim ,kao ni s iznesenim konstatacijama koje se posljednjih dana iznose u pogledu toga šta su donijele izmjene Statuta.

– To nije nikakva centralizacija niti povećanje moći predsjednika stranke, već je racionalnija organizacija unutar stranke, od predsjednika stranke pa do najnižih nivoa organizovanja. Donijeto je niz rješenja koja će omogućiti daleko demokratičniji odnos prema funkcijama kako unutar stranke tako i van nje. Također, ograničavaju se mandati,  broj funkcija koje određeni članovi obavljaju u okviru stranke. Oni će biti svedeni na minimum, a sve kako bi što veći broj članova  stranke mogao da se uključi u različite aktivnosti. Želja nam je da smanjimo koncentraciju funkcija u okviru jedne osobe, da to bude na daleko većem broju osoba koje mogu obnašati takve aktivnosti – kazao je Lukić.

Pojasnio je značenje izjave Bakira Izetbegovića, koji je prije sjednice izjavio  kako će SDA danas napraviti jedan mali korak od bošnjačke ka bosanskoj stranci”.

– Ne mogu reći da SDA tek postaje bosanskohercegovačka stranka. Ona je takva od svog osnivanja. No, veoma je malih broj nebošnjaka unutar same stranke, a da ih ima, evo ja sam jedan od primjera, ali ne izuzetak. Ima nas više, ali želja nam je da taj broj ostalih naroda pored Bošnjaka bude u što većem broju zastupljen unutar stranke kako bi u bukvalnom smislu stranka izgledala kao Bosna i Hercegovina. Jer, to je njen cilj od prvog dana, a danas pogotovo – istakao je Lukić.

Čedomir Lukić/Agencije

Statut se usvaja na Kongresu

On je podsjetio da će Glavni odbor utvrditi i prijedlog Statuta, ali da on danas neće biti usvojen.

– On ide na Kongres i 14. septembra će tek biti usvojen. Svi delegati Kongresa, njih 1.324, mogu na Kongresu ulagati amandmane prije nego što bude Statut usvojen. Tada ćemo znati kakve su konačne odredbe, ali ovo je prijedlog da niko ne može biti više od tri mandata uzastopno na nekoj poziciji. To se odnosi i na aktuelnog predsjednika. U povratničkim sredinama u Republici Srpskoj može se odobriti i četvrti mandat nekome – rekao je Lukić.

Kada je riječ o najznačajnijim izmjenama, rekao je da se one odnose na to da će novim Statutom biti osigurana veća zastupljenost žena, mladih i sva tri konstitutivna naroda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj