U GLAMOČU OTVOREN KULTURNO-EDUKATIVNI CENTAR! Džaferović: Povratak je najbolji način borbe za cjelovitu BiH

Svečanim presjecanjem vrpce danas je u Glamoču otvoren Kulturno-edukativni centar koji će djelovati pri Medžlisu Islamske zajednice Glamoč.

Centar je najveći i najznačajniji objekat koji je izgrađen u posljednjih 25 godina na širem području Glamoča.Očekuje se da će objekat u narednom periodu biti pokretač razvoja i unapređenja života u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Šefik Džaferović, inače pokrovitelj kulturne manifestacije “Glamočko ljeto 2019.”, naglasio je da je ovo poseban trenutak za Bošnjake Glamoča, ali i cjelokupnu opštinu.

“Želim zahvaliti svim institucijama, pojedincima za izgradnju centra. Prijatelji iz Turske, Unije gradova i opština turskog svijeta, potvrdili su čvrsto prijateljstvo Turske i BiH i naših naroda. Posebno smo osjetljivi na naše povratnike i stoga posebno hvala što ste pomogli našim povratnicima. Projekat jasno i upečatljivo pokazuje kada zajednički djelujemo da možemo puno. Ovakvi objekti ne predstavljaju samo građevinske poduhvate, nego jačaju cjelokupno društvo. On je od opće koristi za sve građane Glamoča”,rekao je Džaferović.

Kulturno-edukativni centar Glamoč, sadrži, kaže, moderne kapacitete koji će zadovoljiti čitav niz potreba.

“Ovi projekti predstavljaju pravi put podršci malim sredinama i povratničkim sredinama. Ako se budemo držali zajedno i stvarali pozitivnu klimu čeka nas dobra budućnost, jer ova zemlja ima sjajne potencijale. Nužno je veće ulaganje u povratničke zajednice. Povratak je najbolji način borbe za cjelovitu BiH. Stoga ćemo mi zagovarati što veći broj ovakvih projekata. Napredak neće donijeti boljitak ako je on samo u urbanim centrima, nego rubnim povratničkim zajednicama. Mjera standarda kako žive ljudi na krajevima zemlje treba biti pokazatelj svima”,poručio je Džaferović.

Poručio je svima koji imaju dezintegrativne namjere na rušenju BiH da od toga odustanu, jer u tome nikada neće uspjeti. BiH je, rekao je Džaferović, zemlja koja nije tijesna i koja je otvorena za sve. A, oni, naveo, je, koji je pokušavaju uništiti nikada neće ostvariti svoje ciljeve.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj