‘KRALJICA PLETIVA’: Ugasio se brend Rykiel

Pola stoljeća od osnutka marke i tri godine poslije smrti kreatorice Sonie Rykiel, brend vise ne postoji. Zaustavlja li se i modno kackanje i pletenje, dugo amblem labela, poznatog po raskošnim puloverima?

Kraljica pletiva

Zatvorilo se i sedam prodavaonica pa je u Parizu 135 osoba ostalo bez posla. Ne mogu promijeniti odluku Trgovinskog suda o likvidaciji jer nisu pronađeni preuzimači.

Prije sedam ljeta još uvijek nezavisna modna kuća dodijelila je 80% kapitala kineskom investicionom fondu Fung Brand, aktualnog imena First Heritage Brands, holdingu obitelji Fung iz Hong Konga, pod upravom Francuza Jeana-Marca Lubiera.

Piše: Džana Mujadžić

Prošle godine je kuća Rykiel izgubila 30 milijuna. Ali planira se rekonverzacija otpuštenih, a likvidacija će, navodno, dozvoliti prodaju trgovinskih fondova marke.

Po tumačenjima advokata Thomasa Hollande, najstarijeg nasljednika bivseg predsjednika Françoisa, dio sredstava će se staviti na raspolaganje personalu. Obitelj i njihov advokat se nadaju “oživljavanju” labela na Instagramu!

Gubitak od 30 milijuna

Porijeklom Rumunjka Sonia Rykiel je oformila marku u proljeće 1968.godine. Nitko joj nije pridavao značaja do izlaska elegantnih “Poor by sweater”, koji su imali neocekivan uspjeh.

Pleteni i sa prugama, bili su ukrašeni strassom i vidljivim šavovima.

Rykiel je postala modna ikona, upriličena joj je izložba u Muzeju dekorativnih umjetnosti, smještenom u Le Louvre-u. Surađivala je sa čuvenim brendom H&M.

Za produženje osobnog mita, kreatorica je računala na obitelj: najprije kćerku Nathalie, koja je upravljala markom od 90-ih godina prošlog stoljeća, pa na unuku Lolu Rykiel Burstein, odgovornu za odnose s javnošću u New Yorku od 2011. do 2016. godine. Trenutno njezina mlađa sestra lansira svoj laber sportweara.

Julie de Libran, kreatorica kolekcija od 2014. do zatvaranja, modernizirala je marku, čuvajuci osnivateljicino naslijeđe, što se ispostavilo nedovoljnim trudom.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj