LONDON POKUŠAVA IZBJEĆI TROŠKOVE BREXITA! EU upozorava Veliku Britaniju da promijeni svoj tvrdoglavi stav o Brexitu

Velika Britanija se pojačano priprema za Brexit bez sporazuma i bit će spremna 31. listopada izaći iz Europske unije s dogovorom ili bez njega, rekao je u ponedjeljak britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, dok EU Britaniju upozorava da promijeni svoj “tvrdoglavi” stav o Brexitu.

Raab, pristaša Brexita, rekao je da se “nedemokratski” irski zaštitni mehanizam treba izbaciti iz sporazuma o razdruživanju. 

“Želimo dobar sporazum s partnerima EU-a, ali to treba uključivati ukidanje nedemokratskog zaštitnog mehanizma”, rekao je Raab za BBC. 

“Prema uputama britanskog premijera, koje je kabinet prihvatio, pojačano se priprema za izlazak iz Unije”. 

Razdruživanje bez sporazuma

Ministri su u nedjelju rekli da vlada pretpostavlja da EU neće ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovoren s bivšom premijerkom Theresom May, a kojemu se njezin nasljednik Boris Johnson protivi i pojačano radi na pripremama za izlazak iz bloka 31. listopada bez sporazuma. 

EU je u ponedjeljak upozorila Britaniju da odustane od svog “tvrdoglavog” stava prema Brexitu i izbjegne razdruživanje bez sporazuma. 

Konzervativac Oliver Letwin, koji se protivi izlasku iz EU-a bez sporazuma, rekao je za BBC da zastupnici trebaju pokušati zaustaviti takav ishod, ali i da nije sigurno hoće li parlament spriječiti takav scenarij. 

“Prihvaćam da možda nećemo uspjeti spriječiti Brexit bez sporazuma”, rekao je Letwin.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj