OPERACIJA EUROPOLA ‘PANDORA III’: Zaplijenjeno 18.000 umjetnina i antikviteta, uhapšeno 59 osoba!

Carinske službe i drugi organi za sprovođenje zakona iz 29 zemalja, koje je koordinisala Španska civilna garda podržana od strane Europola, Interpola i Svjetske carinske organizacije (VCO) tokom operacije Pandora III zaplijenile su 18.000 ‘kulturnih predmeta’ i uhapsile 59 osoba.

Među zaplenjenim predmentima su arheološki predmeti, namještaj, kovanice, slike, muzički instrumenti i skulpture, saopštio je u ponedjeljak Europol.

Tokom pregleda, zaplijenjeni su i predmeti koji mogu da olakšaju trgovinu kulturnim dobrima, kao što su detektori metala.

Većina objekata koji su zaplijenjeni tokom operacije bili su iz evropskih zemalja, međutim, više od 30 objekata je porijeklom iz Kolumbije, Egipta, Iraka i Maroka.

Borba protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima na internetu je ključni izazov, naveo je Europol.

Kriminalne grupe koriste prednosti digitalnih platformi kao što su veb stranice, društveni mediji i aplikacije za razmjenu trenutnih poruka za prodaju kulturnih artefakata nezakonitog porijekla.

Na meti sumnjive web stranice

U okviru operacije Pandora III, holandska policija organizovala je sedmicu sajber patrole u okviru multidisciplinarne inicijative za sprovođenje zakona: 26 stručnjaka iz 21 zemlje, Europola, Interpola i VCO odredili su aktivne ciljeve i razvili obaveštajne pakete.

Na meti se našlo ukupno 169 sumnjivih veb stranica, što je rezultiralo zapljenom 682 predmeta.

Između 22. i 30. oktobra 2018. godine izvedene su inspekcije u aukcijskim kućama, umjetničkim galerijama, muzejima i privatnim kućama, što je rezultiralo hapšenjem 49 osoba i izricanjem 67 administrativnih sankcija.

Kontrole luka, aerodroma i graničnih prijelaza, rezultovale su hapšenjem četiri osobe, izricanjem tri administrativne sankcije i zapljenom 201 kulturnog predmeta.

Inspekcija arheoloških nalazišta rezultovala je hapšenjem šest lica, izricanjem 49 administrativnih sankcija i zapljenom 909 kulturnih predmeta.

Oko 10.000 arheoloških artefakata zapljenjeno je kao rezultat uspješne istrage koju je sprovela Španska civilna garda, komanda italijanskih karabinjera za zaštitu kulturnog naslijeđa zaplijenila je 91 keramički predmet i 109 starih kovanica u privatnim prostorijama i poštanskim centrima, dok je poljska policija zaplijenila 419 kulturnih predmeta.

Biblija iz 15. vijeka

Holandska policija je uočila Bibliju iz 15. veka koja je ukradena u Njemačkoj prije 25 godina.

Ovo rijetko izdanje je zapljenjeno i vraćeno u Njemačku. Rumunska policija zaplijenila je 128 komada drevne rimske vojne opreme, 134 komada antičke keramike i 189 kovanica iz heleniskog i rimskog perioda koje su ukradene iz arheoloških nalazišta.

Njemačka carina je zaplijenila drevni kristalni cilindrični pečat Mesopotamije koji je poštom otpremljen u Njemačku. Istraga o pečatu je u toku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj