VEĆ ZNAJU RASKLOPITI I SKLOPITI ‘KALAŠNJIKOV’! Moskva gradi ‘patriotski kamp’ u kojem će tinejdžeri učiti da voze tenk, a sprema se teren i da se vojna obuka vrati u školske klupe!

Rusko ministarstvo odbrane planira da u Patriotskom parku sa vojnom tematikom otvori centar za edukaciju šolaraca. Patriotski park nalazi se u Kubinki, na sat vremena vožnje od Moskve, i iako u teroriji predstavlja zabavu za cijelu porodicu, akcenat je na vojnom dijelu parka.

Ruski vojni kamp za decu na Zlatiboru

Djeca se umjesto vožnje na rolerkosterima igraju sa tenkovima i ostalim teškim naoružanjem, dok roditelji mogu uživati u kupovini suvenira, pretežno sa likom istaknutih ruskih državnika iz prošlosti, ali i Če Gevare, Fidela Kastra i ostalih bitnih historijskih figura.

Od sada će u ovom parku srednjoškolci iz Moskve i okoline moći da jednom godišnje, na nedjelju dana, učestvuju u vojnim treninzima i obuci. Vojno-patriotski centar nazvan je “Avangarda” i koštat će 57 miliona eura. Budžet će obezbjediti grad Moskva, a izgradnja će početi u septembru.

– Još se razmatra da li će kamp biti dio obaveznog programa ili će biti dobrovoljan – rekao je izvor iz ministarstva odbrane ruskom RBC-u.

Još jedan izvor iz ministarstva potvrdio je da će djeca tokom raspusta dolaziti u kamp na kompletnu obuku iz osnova vojne službe.

U sovjetsko vreme, vojna obuka je bila obavezna u svim školama. Njena svrha je bila da upozna učenike sa vojnim poslovima, kao i da ih nauči osnovne vještine rukovanja oružjem, piše Blic.

Nastavnici su uglavnom bili penzionisani oficiri, a polaznici kursa učenici devetog razreda. Predmet je početkom devedesetih godina zamenjen osnovama bezbjednog života.

Osnovana ‘Junarmija’ sa preko pola miliona ‘vojnika’ do 18 godina

Ovo nije prvi put da ministarstvo odbrane lobira za povratak vojne obuke u školske klupe.

Prije četiri godine osnovana je Junarmija, omladinska armije Rusije. Organizaciji se do danas priključilo oko 550.000 članova, djece i omladine od osam do 18 godina. Ministar odbrane Sergej Šojgu osnovao ju je u maju 2016, na osnovu ukaza predsjednika Vladimira Putina.

Vojni oficiri djeci koje se priključe organizaciji prenose znanja iz vojne historije, uče ih da rasklapaju i sklapaju “kalašnjikov”, a sastavni dio programa su i sport i teorija ratovanja.

Prema mišljenju ruskih analitičara, ova organizacija obavlja više poslova odjednom: za Šojgua ona jača odnose sa javnošću, za lidere i članove pokreta ona je društveni lift, a za državu ona je sredstvo za oblikovanje mladih generacija lojalnih vlasti.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE:

Objavljeno u:

Komentiraj