Danas smo potrošili sve Zemljine resurse za ovu godinu, znate li šta to znači?

Da svijet živi trošeći resurse iz velike smočnice, ona bi od danas bila prazna. Isto je i s planetom Zemljom.

Naime, organizacija Global Footprint Network izračunala je da smo danas potrošili sve Zemljine resurse za ovu godinu, javlja HRT. Naš planet ima ograničenu mogućnost prirodne obnove, a problem leži u tome što ga čovječanstvo eksploatira mnogo brže. Tako će do kraja godine planet biti preopterećen, odnosno potrošen preko mjere.

Plinovi i plastika

Nekad je svijet trošio svoje godišnje resurse u prosincu, pa u listopadu, ali nikad do sad u srpnju. Izgaramo više štetnih plinova, nego što šume mogu apsorbirati, a oceani mogu ohladiti. Zbog toga se šire pustinje, čime su ogružene dvije milijarde ljudi.

Stručnjaci kažu kako problem leži u visokim emisijama ugljikova dioksida. Planet se time prekomjerno zagrijava, klima se nasilno mijenja pod utjecajem ispušnih plinova iz automobila, zrakoplova, ogrjeva. Ne pomaže ni to što u svjetskim morima svake godine završi sedam ili osam milijuna tona plastike.

Oporezivanje zagađenja

U Njemačkoj se razmišlja o oporezivanju ispuštanja ugljikova dioksida, kako bi se usporilo zagrijavanje planeta. Tako bi gorivo ubuduće moglo poskupjeti, a stručnjaci smatraju kako je pravi put k smanjenju globalnog zagađenja i prekomjernog trošenja resursa u trgovini emisijama.

No, za spas planeta neće biti dovoljno ako se samo Njemačka odluči za taj potez. U igru se trebaju uključiti i najveći svjetski zagađivači – SAD, Kina i Indija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj