NAKON FRANCUSKE I POLJSKE: Ursula von der Leyen u prvoj posjeti Hrvatskoj u funkciji predsjednice Europske komisije

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, trećoj zemlji EU koju je odlučila posjetiti nakon što joj je Europski parlament dao povjerenje za narednih pet godina.

– Jako sam zadovoljan da je nakon zahtjevnih pregovora na razini Europskog vijeća uspješno odabrana bivša ministrica obrane Ursula von der Leyen, s kojom smo imali prilike izvrsno surađivati dok je bila u vladi Angele Merkel. Čestitam njezinom cijelom timu, a posebno mi je drago da je mjesto predsjednice Europske komisije pripalo našoj političkoj obitelji – izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

– Drago nam je da smo dobili priliku novoj predsjednici predstaviti posebnosti naše zemlje. Još uvijek zaostajemo za većinom drugih članica EU, a želimo doći na razinu onih država koje su razvijene. Želimo izraziti naše ambicije; prije svega, ulazak u Schengen prostor i eurozonu. Naše pismo namjere bilo je dobro prihvaćeno, a Eurogrupa je prihvatila našu molbu da uđemo u tečajni mehanizam II.

Kroz naše predsjedanje nastojat ćemo završiti svi veliki procesi, među kojima bi mogao biti i Brexit. Sigurni smo da predsjednica von der Leyen ima jasne i čvrste stavove, osobito po pitanju demografije i socijalne politike, a u tom nas kontekstu osobito veseli činjenica da je predsjednica von der Leyen služila kao ministrica socijalne skrbi u bivšoj njemačkoj vladi – dodao je Plenković.

Bivša njemačka ministrica obrane odlučila je posjetiti Francusku, Poljsku i Hrvatsku prve, zato da državama istočne Europe pošalje jasnu poruku da ih Unija ima u vidu čak i onda kada ih je zaobišla u dodjeli ključnih fotelja europskih institucija.

– Hrvatska je najbolji primijer uspjeha Europske unije – izjavila je Von der Leyen na samome početku sastanka.

Nova predsjednica je od vlada država članica zatražila da joj do 26. kolovoza dostave kandidate za članove Europske komisije, a do sada je to učinilo samo 16 od 28 članica. Iako je von der Leyen od najviših predstavnika država članica tražila da nominiraju dva kandidata (muškarca i ženu), s ciljem formiranja prve rodno ravnopravne Komisije u povijesti EU, do sada je predloženo samo šest žena.

Najizglednija nasljednica Nevena Mimice i dalje je hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica. S obzirom na to da je Šuica potpredsjednica Europske pučke stranke (EPP), najveće političke grupacije u Europskom parlamentu, ima najveći utjecaj i najdulju karijeru na razini EU.

Također, odabirom Šuice za hrvatsku povjerenicu, Plenković bi se pozvao na obećanje nove predsjednice Europske komisije da će vlade koje predlože žene za kandidate imati veću pregovaračku moć pri odabiru portfelja buduće Komisije. Ako Plenković pošalje Šuicu u Bruxelles, u Europski parlament će poslati njezinu zamjenu Sunčanu Glavak, čime će ‘namiriti’ pet umjesto četiri kandidata na HDZ-ovoj listi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj