NAKON TRI GODINE POVEĆANJA: Tramp razmišlja o smanjivanju američkog vojnog proračuna

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u utorak da će razmotriti smanjivanje vojnih troškova u idućim proračunima nakon što je u prve gotovo tri godine u Bijeloj kući značajno povećao vojne izdatke.

Senat u kojemu republikanci imaju većinu trebao bi ovoga tjedna glasati o Trampovu prijedlogu proračuna koji uključuje 738 milijardi dolara za vojnu potrošnju što će pridonijeti povećanju proračunskog deficita na gotovo jedan bilijun dolara.

“Sada imamo vrlo snažnu vojsku. Mnogo snažniju nakon ovog proračuna. I u jednom trenutku, vrlo skoro, moći ćemo to smanjiti. No morali smo obnoviti našu vojsku”, rekao je Donald Tramp u intervjuu za kablovsku televiziju C-Span.

Tramp je povećao vojne rashode u svakom proračunu od dolaska u Bijelu kuću 2017. nakon što je prethodnike optužio da su osiromašili vojsku.

Ne neki Trampovi republikanci, koji načelno podupiru rast vojne potrošnje, kritiziraju njegovu posljedicu – napuhavanje proračunskog deficita kao fiskalno neodgovorno ponašanje.

Prošlog je tjedna Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, podržao Trampov prijedlog proračuna jer osigurava sredstva za socijalne programe.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj