POSTOJE SUMNJE U BOLNIČKI NALAZ: Ruska bolnica objavila da Navaljni nije otrovan

Ruska državna bolnica objavila je u srijedu da oporbeni vođa Aleksej Navaljni, koji je u zatvoru i javio se u bolnicu s tegobama, nije otrovan, a što su pokazali rezultati toksikološke analize provedene na uzetom biomaterijalu, no iz krugova oporbenog čelnika izražavaju se sumnje u kvalitetu provedenih pretraga.

Navaljni je prošlog tjedna počeo služiti kaznu od 30 dana zatvora dosuđenu zbog organiziranja nedopuštenih oporbenih prosvjeda. U nedjelju je hospitaliziran te iz bolnice otpušten u ponedjeljak. Rekao je da je možda otrovan, a na isto sumnjaju njegova odvjetnica i osobna liječnica.

Navaljnijeva liječnica sumnja u nalaze

Agencija Interfax prenijela je da je ravnatelj bolnice Sklifosofski Aleksej Tokarev kazao u srijedu da toksikološki test nije pronašao nikakve tragove trovanja. Osobna liječnica ruskog oporbenog čelnika Anastasija Vasiljeva kazala je, međutim, za radio Eho Moskve, da vjeruje da bolnica nije imala kompletnu opremu potrebnu da bi se ispitala prisutnost svih postojećih otrova.

Uz to je kazala kako nije jasno bi li se sve vrste otrova pokazale na krvnom testu koji je uzet dan kasnije. Suradnici Navaljnog uzeli su majicu koju je nosio kao i uzorke kose kako bi se provela neovisna analiza.

‘Nije bilo konzultacija s toksikologom’

Državni mediji ranije su izvijestili da je Navaljni dobio osip uzrokovan alergijskom reakcijom. Liječnica Anastasija Vasiljeva se s time nije složila i u objavi na Facebooku je napisala da je bilo nepravilnosti u davanju dijagnoze. “Nikada nije bilo alergije”, ustvrdila je.

“Nije bilo konzultacija s toksikologom. Nisu se proveli toksikološki testovi. Otrovni agens koji je uzrokovao otekline i osip nije poznat”, poručila je Vasiljeva. Navaljni je uhićen prošlog tjedna uoči planiranog prosvjeda i ostaje u pritvoru zbog organiziranja javnog okupljanja bez dozvole.

U subotu su se prosvjednici okupili ispred ureda gradonačelnika u Moskvi kako bi negodovali jer je nekolicini oporbenih kandidata poništena kandidatura na izborima za moskovsku gradsku skupštinu, a policija je na prosvjedu uhitila gotovo 1.400 ljudi u jednom od najvećih pokušaja ušutkavanja oporbe u posljednjih nekoliko godina.

Navaljni je 2013. godine je bio drugi na izborima za gradonačelnika. Opetovano je pritvaran zbog organiziranja okupljanja bez dopuštenja vlasti.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj