ZA SVJEDOKA POZVAO ŠEŠELJA! Boris Tadić najavljuje tužbu: Da li je Vučić, kao opozicionar, prisluškivao predsjednika Srbije?

Afera o prisluškivanju sve jače odzvanja srbijanskom političkom scenom. Predsjednik SDS-a Boris Tadić najavio je podnošenje krivične prijave protiv aktuelnog šefa države Aleksandra Vučića zato što ga je, kako kaže, nezakonito prisluškivao u vrijeme kada je (Tadić) bio predsjednik Srbije.

Za svjedoka će, kaže, pozvati, Vojislava Šešelja, koji je te podatke iznio u javnost.

Počelo je kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ima dokaze da su on i Tomislav Nikolić prisluškivani dok su bili opozicija. Ministar policije to prisluškivanje ne naziva nezakonitim, već perfidnim, tvrdeći da su od 2007. do 2012. namjerno “pod mjere” stavljani ljudi sa kojima se Vučić često čuo telefonom. Te da su preko njih zapravo slušali sadašnjeg predsjednika Srbije.

Kopernikanski obrt donosi najava predsjednika Srbije u tom periodu – Borisa Tadića, da pokreće sudski proces i kaže da za vrijeme njegovog mandata nije vlast prisluškivala opoziciju, nego upravo obrnuto.“Sad ćemo imati sudski proces, u kome će Vučić biti optužen, bit će pozvan Vojislav Šešelj da svjedoči. Da svjedoči u sudnici o onome o čemu je, kada je govorio o događajima 2008. godine, već svjedočio pred javnošću – nezakonitom prisluškivanju”, rekao je Tadić.

“Ja sam ranije od Vučića dobijao snimke telefonskih razgovora Tomislava Nikolića i Borisa Tadića. Jer naši su telefoni bili umreženi, a Vučić je kupio aparat od 35 hiljada eura kojim je mogao sve naše umrežene telefone da prisluškuje. Dakle,  nije on prisluškivao Tadićev telefon, već kad Tadić razgovara sa nekim našim… Imao je sve razgovore Tadićeve sa Tomom Nikolićem. I on mi je to, sve na papiru, donosio otkucano”, naveo je lider SRS-a Vojislav Šešelj.

“Sada ćemo imati Šešelja na sudu koji će morati da kaže da li je lagao optužujući sadašnjeg predsjednika da je prisluškivao, u vrijeme dok je bio opozicija, bivšeg predsjednika države… Što je, par ekselans, krivično djelo, ugrožavanje nacionalne bezbijednosti. Da li je lagao, a znamo da nije lagao”, kazao je Tadić.

Ministar policije Srbije tvrdi – Vučić je prisluškivan i od 2000. do 2003. godine. To je bio povod da se oglasi još jedan čovjek iz nekadašnje izvršne vlasti – predsjednik Nove stranke i bivši premijer Srbije Zoran Živković.

Aleksandar Vučić je bio pod mjerama Bezbjednosno-informativne agencije za vrijeme policijske akcije SabljaOn je u sklopu prethodne obrade u više navrata “hvatan” u komunikaciji sa pojedincima iz beogradskog podzemlja. Te informacije Stefanović je mogao da dobije od direktora BIA-e Bratislava Gašića”, tvrdi Živković.

Bivši ministar policije i aktuelni šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, također, tvrdi da su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić svojevremeno bili prisluškivani, i da je, dok je radio kao ministar unutrašnjih poslova, naložio istragu.

“Žestoko sam bio protiv toga tada, kada sam tražio i smjene u policiji, kao što sam i danas protivnik takvih metoda”,naveo je Dačić. Rezultati istrage koju je kako kaže Dačić pokrenuo, nisu poznati.

(Global CIR/N1)

Komentiraj