OMETALI PLANOVE IRANA: Zvaničnici SAD-a kažu da je Izrael izveo nekoliko napada u Iraku

Izrael je izveo „nekoliko napada posljednjih dana“ u Iraku, izjavili su visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država za New York Times nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nagovijestio sinoć moguću umiješanost svoje države u najnovije napade na mete povezane s Iranom u Iraku.

U novinskom izvještaju se također navodi kako je visoki bliskoistočni obavještajni zvaničnik rekao kako je Izrael posebno odgovoran za napad 19. jula sjeverno od Bagdada na bazu koju koristi Iranska revolucionarna garda „da isporuči oružje Siriji“. U udaru su uništene navođene rakete dometa 200 kilometara, rekao je isti zvaničnik, dodavši kako je napad izveden unutar Iraka.

Niz eksplozija u posljednjih nekoliko sedmica dogodio se u skladištima oružja i bazama koje pripadaju paravojnim organizacijama u Iraku od kojih mnoge podržava najveći izraelski neprijatelj Iran, podsjećaju izraelski mediji.

Pomjeranje granica

Te organizacije su u srijedu optužile SAD i Izrael za eksplozije.

U intervjuu za izraelski TV Kanal 9 Netanyahuu je postavljeno pitanje da li bi Izrael djelovao protiv iranskih meta u Iraku ako je potrebno.

„Mi djelujemo, ne samo ako je potrebno, mi djelujemo u mnogim područjima protiv države koja želi da nas uništi. Naravno da sam dao sigurnosnim snagama slobodu i instrukcije da učine sve što je potrebno da ometu iranske planove“, rekao je izraelski lider, ali nije spomenuo Irak kao jedno od tih područja.

Neimenovani visoki američki zvaničnik je rekao kako Izrael „pomjera granice“ sa navodnim napadima u Iraku riskirajući da izazove povlačenje vojske SAD-a iz Iraka.

Izrael je priznao kako je izveo stotine napada u Siriji, napadajući i iranske mete kako bi spriječio da se Teheran za stalno vojno učvrsti u toj bliskoistočnoj državi i da zaustavi isporuku unaprijeđenog oružja iranskim saveznicima, uključujući libanski Hezbollah.

Stav koalicije

Izraelski zvaničnici su nedavno nagovijestili da smatraju Irak, čiji je glavni saveznik Iran, kao veću prijetnju nego posljednjih godina ali nisu direktno komentirali eksplozije u pozicijama Narodnih mobilizacionih snaga (PMF) u Iraku.

U srijedu je ta organizacija koja obuhvata uglavnom šiitske proiranske paravojne grupe rekla kako je SAD dopustio da četiri izraelska drona uđu u regiju i izvedu misije na iračkoj teritoriji.

Pentagon je negirao umiješanost.

Koalicija predvođena SAD-om, koja se u Iraku bori protiv ostataka oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) odbacila je saopćenje PMF-a.

Zbog rasta napetosti u odnosima Washingtona i Teherana Irak se našao između SAD-a i susjednog Irana čiji je regionalni utjecaj posljednjih godina sve jači.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj