Sabor IZ u BiH: Izbori za novog reisul-ulemu 12. oktobra!

Novi reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će biran 12. oktobra 2019. godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, održanoj u Sarajevu.

Kandidat Husejin ef. Smajić je povukao svoju kandidaturu, te su u uži krug za izbor novog reisul-uleme IZBiH ušli Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića danas je održana treća redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora IZ u BiH, na kojoj je utvrđena lista kandidata za reisul-ulemu te objavljen i datum održavanja izbora.

Sabor je utvrdio kako je Ustav Islamske zajednice u Srbiji usklađen sa Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dao saglasnost za njegovu primjenu.

Također je Sabor potvrdio odluku reisu-l-uleme o imenovanju dvojice muftija kojima je istekao mandat. Tako je na novi petogodišnji mandat za muftiju na području Mešihata IZ u Hrvatskoj imenovan Aziz Hasanović, a za područje Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić.

Na osnovu izvještaja kojeg je pripremila Komisija za provođenje izbora Sabor je, a nakon što je svoju kandidaturu povukao Husejin ef. Smajić, utvrdio listu kandidata za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su: Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.

Nakon toga kandidati su prisutnim sabornicima prezentirali svoje programe rada za mandatni period reisul-uleme 2019. do 2026. Predsjednik Komisije za provođenje izbora Safet Softić je odredio da će izborno tijelo koje će birati reisul-ulemu zasjedati 12. oktobra 2019. u Sarajevu, a do tada će kandidati imati priliku da svoj program prezentiraju članovima izbornog tijela za izbor reis-ul-uleme.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj