TRAGOVI IZGUBLJENOG VREMENA: Proustova pisma na aukciji

Pariski odjel Christie’s upravo je objavio da će početkom listopada staviti u prodaju 16 pisama Marcela Prousta /1871-1922/ i na taj način obilježiti stoljeće od  uručenja najveće galske nagrade “Goncourt”, koju je književnik dobio za slavni opus “U traganju za izgubljenim vremenom”/A la Recherche du Temps Perdu/.

Trogodišnja prepiska

Proust je pisao prijatelju Renéu Blumu, ujedno glavnom tajniku dnevnika Gil Blas. Pisma koja su ispisana na 90 strana, procjenjena su na 300.000 eura. U prvom, od veljače 1913. godine, Proust zahtijeva od prijatelja da uruči izdavacu Bernardu Grassetu, prvi volumen nazvan “Put k Swannu”/Du Côté de chez Swann”/ i obavijesti ga kako će autor platiti tisak.

Piše: Džana Mujadžić

-Ako gospodin Grasset objavi osobnim sredstvima knjigu, najprije će je čitati pa ću morati čekati. Znam da će traziti izmjene te napraviti mala izdanja – pisao je Proust, nastojeć opravdati osobni izbor samoobjavljivanja, koji bi mu obezbjedio osobni izbor uvjeta. U veljači 1913., iako nije potpisao ugovor s izdavačem, književnik je pokušavao predložiti knjigu za literarna priznanja.

Nekolicina originalnih knjiga

Blum je uspio ubijediti Grasseta da objavi knjigu pa je Proust bio neobično sretan i napisao zahvalnicu. Tražio je od prijatelja poput Jeana Cocteaua, Lucienna Daudeta ili Louisa de Roberta osiguranje reklame i pozitivnih članaka u različitim glasilima.

Kada je saznao da se poznatiji izdavač ‘Gallimard’ zanima za objavu djela, zaduzio je Bluma odjaviti sve obaveze prema Grassetu. U listopadu 1917. godine Gaston Gallimard kupuje od Bernarda Grasseta 200 neprodanih primjeraka “Swanna”, mijenja omotnicu i prodaje djelo.

Ponovna izdanja “Puta k Swannu” i druge knjige pod nazivom “U sjeni procvalih djevojaka”/A l’ombre des jeunes filles en fleurs/, su u prodaji nakon Prvog svjetskog rata, 1919 godine. Proust dobija 17. priznanje nagrade “Goncourt” za drugo ostvarenje, gurajuci u drugi plan favorita Rolanda Dorgelèsa.

Originalni primjerak “Djevojaka” sa pščevim potpisom, upućenom kritičaru i poeti Henriju Ghéonu, također će se naći na aukciji. Christie’s Paris ce prodavati i luksuzno izdanje druge knjige, procijenjene na 120 000 eura, iz kolekcije pianiste Alfreda Cortota /1877-1962/.

Balzac sa Picassovim crtežima

 Kolekcionari će se zasigurno natjecati i za izdanje  ostvarenja “Nepoznato remek djelo”, Honoré de Balzaca/1799-1850/, ilustrovano originalnim Picassoovim crtežima . Predlozit će se na prodaju i crteži Antoinea de Saint Exupereya, vezani uz ‘Malog Princa’.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj