Evo šta su o Aliji Izetbegoviću kazali svjetski lideri, filozofi, akademici, pjesnici…

Na današnji dan, prije 16 godina, preminuo je prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i osnivač Stranke demokratske akcije (SDA) Alija Izetbegović.

Alija Izetbegović je predvodio državu BiH u jednom od najtežih perioda u njenoj historiji, kada je kao predsjednik i vrhovni komandant Armije RBiH stajao na čelu odbrane tokom agresije na BiH.

Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Zbog svojih je čvrstih političkih opredjeljenja u dva navrata bio osuđivan i zatvaran, najprije 1946. godine, a zatim i 1983. godine u politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kada je kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen na 14 godina zatvora.

Padom komunističkog režima i uoči raspada Jugoslavije je osnovao SDA, a na osnivačkoj skupštini te stranke 25. maja 1990. godine je izabran za njenog prvog predsjednika. Na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine je izabran za člana, a zatim i predsjednika Predsjedništva RBiH.

Na čelu države je ostao tokom perioda agresije, a zatim i nakon nje, sve do 2000. godine, kada je zbog zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Preminuo je tri godine kasnije, 19. oktobra 2003. godine, u Sarajevu.

Ukopan je 22. oktobra na Šehidskom mezarju Kovači uz najveće državne i vojne počasti, a dženazi je prisustvovalo više od 100.000 osoba, među kojima su bili i brojni međunarodni i domaći zvaničnici.

– Danas se čini prikladnim da i nebo plače iznad BiH – kazao je tada Paddy Ashdown, ističući kako je Izetbegović bio ličnost koja je uradila više nego bilo ko drugi da osigura opstanak moderne države BiH.

Izetbegović je dobitnik niza priznanja i nagrada, među kojima su prestižna nagrada za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani, titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira Marmara univerziteta u Istanbulu, ličnost godine u anketi španskog lista “El Mundo” te medalje Centra za demokratiju iz Washingtona.

Autor je više djela, među kojima su Islamska deklaracija, Islam između Istoka i Zapada, Govori i pisma, Rat i mir u BiH, Moj bijeg u slobodu te Sjećanja.

– Volio bih da me upamte kao čovjeka koji je narod BiH uvijek imao na srcu – napisao je svojevremeno Alija Izetbegović i upravo je kao takav ostao u srcima svih građana koji BiH osjećaju kao svoju zemlju.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas će biti obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Istog dana, u Narodnom pozorištu bit će održana Akademija kojom će se odati počast i poštovanje čovjeku koji je život posvetio borbi za Bosnu i Hercegovinu i dobrobiti svih njenih naroda i građana, saopćeno je iz Muzeja “Alija Izetbegović”.

Evo kako su svjetski državnici i poznate ličnosti govorili o Aliji Izetbegoviću:

VESLI KLARK, general i kandidat za predsjednika SAD
Predsjednik Alija Izetbegović bio je veliki čovjek i državnik, ličnost s izrazitim integritetom i hrabrošću. Raditi sa njim na poslovima okončanja rata i početka izgradnje miroljubive i napredne BiH bilo je jedno veliko i časno iskustvo u mom životu.
Izetbegović je bio nepokolebljivi advokat koji se borio za narod koji je predstavljao. Izetbegović je uvijek imao pred sobom širu sliku i bio spreman na izbore i prosudbe kojima su se smrt i razaranja koja su pohodila njegovu zemlju okončala. I BiH i svijet izgubili su velikog lidera. Nasreću, njegov rad na izgradnji vaše zemlje ostat će vječni spomenik njemu, veći nego bilo koja riječ koju bismo mogli sada izgovoriti. Narodi vaše zemlje trebaju biti vječno zahvalni za njegovo ostvarenje.

HAVIJER SOLANA, evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost 
Alija Izetbegović je bio hrabri lider svog naroda. On je igrao vrlo važnu ulogu u okončanju rata, pripremio je teren za mir i demokratsku izgradnju BiH. Upućujem moje duboko saučešće porodici predsjednika Izetbegovića i bošnjačkom narodu.

KOFI ANNAN, generalni sekretar UN-a
Predsjednik Izetbegović ostat će upamćen po historijskoj ulozi u očuvanju jedinstva BiH i izgradnji bosanske države.
Ujedinjeni narodi saopćili su posredstvom svoje web adrese da generalni sekretar upućuje izraze saosjećanja porodici predsjednika Izetbegovića i stanovništvu BiH.

CARLO AZEGLIO CIAMPI, predsjednik Republike Italije 
Vijest o smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, ispunjava me žalošću. Njegove ljudske vrijednosti, njegovo zalaganje za mir i stabilizaciju regije ostavit će stalan trag u historiji Balkana. Sjećam se toplog dočeka i plodonosnih susreta sa predsjednikom Izetbegovićem u toku moje posjete Sarajevu u aprilu 2000., kao i tokom našeg prethodnog susreta u Rimu kada sam vršio dužnost predsjednika vijeća ministara.

Konsolidacija zajedničkih institucija i saradnje između naroda ostaje glavni put kojim će se osigurati Bosni i Hercegovni mirna i prosperitetna budućnost, i u evropskoj perspektivi. Izražavam, u ime talijanskog naroda i u moje lično ime, osjećanje dubokog saosjećanja i žalosti i molim vas da ista osjećanja prenesete i familiji gospodina Alije Izetbegovića.

GEORGE ROBERTSON, generalni sekretar NATO-a 
U ime Sjevernoatlanske alijanse izražavam svoje saučešće povodom smrti Alije Izetbegovića. Od 1992. do 1995. godine bio je glas BiH koji se borio za njen opstanak. Predvodio je otpor iz opkoljene prijestonice i predano radio na tome da se spasi jedinstvo i nezavisnost BiH. Na kraju rata je postao jedna od ključnih ličnosti u pregovorima i zaključenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Želim izraziti svoju počast ovom hrabrom državniku koji ne samo da je omogućio da BiH postoji, već i čije je vođstvo usmjerilo ovu zemlju ka evropskim i evroatlanskim integracijama.

TOMAS KLESTIL, predsjednik Austrije
Prekoračujući granice stranačkog djelovanja, predsjednik Izetbegović će ostati u sjećanju kao otac bosanskohercegovačke nezavisnosti. Njegov zavjet je učvršćenje pozicije Bosne i Hercegovine kao punopravnog člana porodice država, kao i opredjeljenje za izmirenje među narodima i za budućnost BiH u evropskim integracijskim strukturama. Austrija je u Aliji Izetbegoviću izgubila jednog dugogodišnjeg bliskog prijatelja.

JACQUES CHIRAC, predsjednik Francuske 
Francuska zna za izuzetnu hrabrost koju je Alija Izetbegović pokazao u najmračnijim danima opsade Sarajeva. Francuska zna za njegovu historijsku ulogu i političku hrabrost koju je dokazivao doprinoseći nacionalnom pomirenju potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u Parizu, kojim je okončan rat u decembru 1995. godine.

REDŽEP TAJIP ERDOAN, premijer Turske 
Vijest da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Bosne i Hercegovine i veliki mislilac umro, moj narod i mene potresla je iz dubine duše. Izetbegović je čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju. Njegova je misija izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti, što je predstavljalo čast cijelog svijeta. Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti.
Bol povodom Izetbegovićeve smrti moj narod i ja dijelimo sa bratskim bosanskohercegovačkim narodom. Neka mu Allah da rahmet, a porodici upućujem iskreno saučešće.

MUHAMMED MAHATHIR, premijer Malezije
U ime vlade Malezije, želim izraziti iskrenu žalost zbog smrti Alije Izetbegovića, bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH. Predsjednik Izetbegović je bio veliki lider Bosne i Hercegovine koji je cijeli svoj život posvetio dobrobiti svog naroda, kao i njegovom napretku i prosperitetu. On je također bio veliki prijatelj Malezije, koji je učinio mnogo za jačanje odnosa između dviju zemalja.

STJEPAN MESIĆ, predsjdnik R Hrvatske
Sudjelujući u Vašoj boli zbog gubitka oca i supruga, želim još jednom naglasiti da je Alija svojom osobnošću i političkim djelovanjem snažno obilježio zbivanja u BiH. Cijeli je svoj život podredio političkom djelovanju i nisu ga slomile ni teške godine zatvorskog života. Neupitna je njegova državnička uloga u ratnim i poratnim godinama u BiH, tog teškog perioda za sve države na području bivše Jugoslavije. Često sam se susretao s njim na bezbrojnim mirovnim konferencijama koje, nažalost, nisu uspjele spriječiti rat, a naše smo poznanstvo nastavili i kasnije kada se BiH uspjela održati kao samostalna država.
Znam da vama, njegovim najbližima, riječi utjehe neće ispuniti prazninu. Poštovana obitelji Izetbegović, izvolite primiti moju duboku sućut u povodu smrti Vašeg supruga i oca.

NIJAZ DURAKOVIĆ, ratni član Predsjedništva BiH
Sa mojim prijateljem i dugogodišnjim saradnikom Alijom Izetbegovićem proveo sam četiri ratne i najteže godine. On je bio moj predsjednik i uvijek sam ga cijenio. Smatram da je u povijesti bošnjačkog naroda bar za zadnje stoljeće jedna od najvećih ličnosti. Mislim da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za sve u BiH. On je bio veliki čovjek, istinski demokrata i čovjek koji je omogućio ono što je uvijek govorio, slobodu i demokratiju.

KIRO GLIGOROV, bivši predsjednik Makedonije 
Mnogo me je potresla i rastužila vijest o preranoj smrti mog poštovanog prijatelja Alije Izetbegovića. Alija Izetbegović predvodio je BiH 90-tih godina u ratu i miru i dao značajan doprinos naporima za mirno rješenje stanja u bivšoj Jugoslaviji. I pored njegovog povlačenja sa političke scene 2000. godine zbog narušenog zdravlja sve do posljednjih trenutaka njegovog života je pratio situaciju u BiH i zalagao se za njeno dobro i prosperitet.

IVICA RAČAN, hrvatski premijer 
Poštovana obitelji Izetbegović, Alija Izetbegović bio je lider bošnjačkog naroda u BiH i nedvojbeno je obilježio ratna i poslijeratna zbivanja u svojoj zemlji. I kada se zbog bolesti morao povući iz politike, osjećao se njegov utjecaj na sva bitna politička događanja na prostoru BiH. Iako narušena zdravlja, iz bolničke postelje isticao je svoju težnju za boljom budućnošću.
U povodu smrti Vašega supruga i oca primite iskrenu sućut u moje osobno ime, kao i u ime Vlade.

DENIS McSHANE, britanski ministar
Sa žaljenjem smo primili vijest o smrti Alije Izetbegovića. Tokom svog života je odigrao značajnu ulogu u historiji BiH. Želim odati priznanje njegovim naporima za izgradnju države BiH. Izraze saučešća upućujemo njegovoj porodici, prijateljima i građanima BiH.

KEMAL HARAZI, šef diplomatije Irana 
Vijest o preseljenju Alije Izetbegovića uzrok je duboke tuge i iskrenog bola. Bez sumnje, napori ovog velikana u cilju odbrane identiteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i jedinstva svih građana i naroda ove zemlje, čine ga nezaboravnom ličnošću u burnoj historiji Balkana.

General RIČARD MAJERS, predsjedavajući Zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD 
Njegova uloga vođe bila je ključna u vrijeme prvog tročlanog Predsjedništva i on je direktno doprinio miru u regionu. Podrška predsjednika Izetbegovića bezbjednosti u regiji došla je u historijskom času i njegov doprinos je veoma značajan. Njegovi savjeti i mudrost će nedostajati, kaže se, između ostalog, u poruci koju je povodom smrti Alije Izetbegovića uputio komandantu Zajedničke komande Vojske FBiH generalpukovniku Atifu Dudakoviću, Ričard Majers.

BERNARD HENRI LEVI, filozof i pisac
On je propovijedao islam tolerancije, dobrohotnosti i umjerenosti, građanski islam, a mi ga nismo slušali. On je 1992. godine preklinjao Evropu da intervenira, upozoravao Fransou Miterranda da u BiH postoje koncentracioni logori; Fransoa Miterrand to nije slušao. Mi nismo slušali Izetbegovića, kao što nismo slušali ni Masuda, a onda je poginulo 200.000 ljudi u BiH i došao rat na Kosovu, što smo mogli izbjeći da smo ga slušali. On je bosanski De Gol. Njegov kredo je bio islam, ali također i demokratija i multietičnost.

LORD DEJVID OVEN, nekadašnji mirovni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju
Alija Izetbegović je bio vrlo hrabar čovjek koji je odigrao ključnu ulogu u opstanku BiH. Izetbegović je bio “oštar”, ali iskren. Kada bude pisana historija BiH on će imati glavnu ulogu u njoj. Izetbegović lično je igrao glavnu ulogu u kreiranju BiH.

ABDULAH SIDRAN, akademik, književnik,
U jednom razgovoru prije sedam-osam godina gospodin Izetbegović mi je rekao: “Kad bi mi bilo ponuđeno da ponovo živim, ja bih odbio. Ako bih morao prihvatiti, živio bih isto ovako kako sam i živio”.
Tako nešto može osjećati i kazivati samo veoma snažna i sasvim spokojna ljudska duša. Baš tu snagu i takvo spokojstvo vidio sam na njegovom licu dok smo se nedavno opraštali u njegovoj bolesničkoj sobi.
Zato sam siguran, mada ne znam šta je poručio svojim bližnjima, da Alija nikako ne bi volio slušati naš plač i gledati našu kuknjavu. Treba dugo šutjeti.

TVRTKO KULENOVIĆ, akademik, pisac, profesor
Smatram da je Izetbegović imao književnog talenta i jednu vrlo bitnu crtu pisaca – sposobnost empatije i osjećanja uopće. Bio je čovjek od duha i detalja, od intelekta i sposobnosti, rekao je Kulenović, jedan od recenzenata knjige Alije Izetbegovića “Islam između Istoka i Zapada”.

HATIDŽA MEHMEDOVIĆ, “Srebreničke majke” 
Moje djece nema i ja nemam kome šta da se dodvoravam niti da podilazim. Godinama su pokušavali da nas izmanipulišu pričom o bošnjačkoj krivici i naravno krivici Alije Izetbegovića za smrt Bošnjaka Srebrenice.
To su radili oni koji su željeli izjednačiti, takozvane sve tri strane i umanjiti krivicu stvarnih krivaca za smrt naše djece. Nikada na to nisam pristajala, a danas najmanje. Alija Izetbegović je bio i ostao predsjednik Bošnjaka i moj predsjednik i, sigurno je, da nije bilo njega i njegovog autoriteta, Bosna bi danas bila jedna velika Srebrenica. Bošnjaci, kojima je Alija bio ratni komandant, za razliku od drugih, danas se nemaju čega stidjeti.

JAKOB FINCI, predsjednik Jevrejske zajednice 
Nažalost, ovo je jedan od velikih gubitaka za BiH, jer je iz naših redova otišao čovjek koji ima velike zasluge što danas imamo državu. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak. Vjerujem da svi oni kojima je Bosna na srcu da će sada zbiti redove da idemo naprijed u bolju budućnost, koju nam je Izetbegović trasirao.

ALEKSANDAR IVANKO , bivši ruski novinar te glasnogovornik UN-a u BiH od 1994. do 1998. godine 
…Jedini čestiti lider u BiH bio je prvi predsjednik zemlje Alija Izetbegović, koji je tragično preminuo prošle godine. On je personificirao. civliziranost branitelja Sarajeva, tragediju stotina hiljada ljudi koju su etnički očišćeni, sjećanje na ubijene u Srebrenici i brojnim ostalim poljima, brdima i planinama Bosne. Njegove tužne oči nakon daytonskih razgovora govorile su mnogo više od slavljeničkih izjava za tisak njegovih moćnih organizatora. To je bila civiliziranost tisuća bosanskih građana koji su spasili čast zemlje.

(Global CIR)

Komentiraj