1.000 PREDSTAVNIKA LOKALNIH VLASTI! Katalonski gradonačelnici pozvali na pravo na samoodređenje

Ogromna većina katalonskih skoro 1.000 gradonačelnika u subotu je zatražila od vlasti u Madridu da odobre regiji pravo na samoodređenje vlastite budućnosti, dok se mase separatista okupljaju radi protestnog marša u Barceloni tokom dana.

Katalonska prijestonica zahvaćena je skoro dvosedmičnim demonstracijama otkako je devet političara i aktivista osuđeno na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog njihove uloge u pokušaju proglašenja nezvisnosti u 2017. godini koji su španski sudovi proglasili nelegalnim.

Gradonačelnici koji zastupaju 814 od 947 lokalnih zjednica okupili su se u sjedištu regionalne administracije kako bi predstavili njenom čelniku Quimu Torri dokument čije su suštinske poruke – sloboda za političke zatvorenike, dijalog i samoodređenje – sve podržane.

Uz uzvike “Nezavisnost”, Torra je izjavio: “Vaše je prisustvo znak jedinstva, jedinstva koje je neophodno u suočavanju s represijom – Moramo biti sposobni da stvorimo republiku slobodnih muškaraca i žena i da prevaziđemo konfrontacije konstruktivnim pristupom”

Skup gradonačelnika označava uvodni čin protesta koji bi kulminirali maršom kroz gradski centar za koji se organizatori nadaju da će biti najveći od izricanja presude za devet političara i aktivista, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj