Mala stranka s važnom ulogom u Brexitu: Sastaju se unionisti Sjeverne Irske!

Demokratska unionistička stranka (DUP) Sjeverne Irske okuplja se danas na kongresu posvećenom još jednoj epizodi sage o Brexitu, javlja AFP i podsjeća da ta mala stranka trenutno igra važnu ulogu s obzirom na svoju brojčanu vrijednost i opetovano odbacuje sporazume o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU-a.

Slikovni rezultat za DEMOKRATSKA unionistička stranka (DUP)"

Sa svojih 10 zastupnika u Westminsteru, ultrakonzervativna protestantska stranka za koju je unija s Velikom Britanijom od egzistencijalne važnosti izašla je iz sjene i postala saveznik konzervativaca na vlasti koji su zahvaljujući DUP-u osigurali parlamentarnu većinu.

No DUP je blokirao već dvije verzije sporazuma o Brexitu između Londona i Bruxellesa – prvo sporazum bivše premijerke Therese May pa sporazum njezinog nasljednika Borisa Johnsona.

DUP je prije devet dana objavio da ne može prihvatiti sporazum o Brexitu koji predlažu britanski premijer Boris Johnson i Europska unija.

“Kako sada stvari stoje, ne možemo prihvatiti prijedloge po pitanjima carine … a nedostaje i jasnoća o PDV-u”, priopćila je tada čelnica DUP-a Arlene Foster.

Govori se o velikoj izdaji

Očekuje se da će na današnjem kongresu Foster ponoviti protivljenje Johnsonovom sporazumu.

DUP je u više navrata ponovio da neće poduprijeti prijedloge za Sjevernu Irsku koje je premijer dogovorio s Bruxellesom jer, između ostaloga, “uvodi granicu u Irskom moru”, štetan je za lokalnu ekonomiju i podriva UK.

Unionisti će, međutim, poručiti da žele nastaviti surađivati s vladom kako bi se postigao razuman sporazum koji odgovara Sjevernoj Irskoj i štiti gospodarstvo i ustavni integritet Ujedinjene Kraljevine.

I dok je Johnson na prošlogodišnjem kongresu DUP-a toplo dočekan, uoči ovogodišnjeg okupljanja se govori o “velikoj ljutnji” i “izdaji”.

Glasnogovornik Jamie Bryson je u ponedjeljak navečer upozorio da se “ulazi na opasan teren” te da “DUP neće pokleknuti”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj