NEKADAŠNJI PREDSJEDNIK KABINETA CRISTINE KIRCHNER: Peronisti se vraćaju, Alberto Fernandez pobjednik predsjedničkih izbora u Argentini!

Kandidat lijevog centra, peronist Alberto Fernandez pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Argentini, pokazuju privremeni rezultati.

tportal

Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandez je osvojio 47,45 posto glasova, a njegov protukandidat, konzervativni predsjednik na odlasku Mauricio Macri 41,11 posto.

Tako Fernandez postaje novi predsjednik te zemlje sa 44 milijuna stanovnika.

Za pobjedu odmah u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto ili 40 posto uz 10-postotnu prednost u odnosu na kandidata koji je zauzeo drugo mjesto.

Izlaznost je bila veća od 80 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

‘Ovo je velik dan za Argentinu’, rekao je pred novinarima dobro raspoložen Fernandez, čija je kandidatkinja za potpredsjednicu bivša predsjednica Cristina Kirchner (2007. – 2015.), nedugo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik na odlasku Mauricio Macri (60), kojemu je popularnost lani naglo pala zbog teške gospodarske krize, ocijenio je nakon glasovanja da su ‘posrijedi dva oprečna gledanja na budućnost’.

Fernandez je nakon glasovanja obećao da će raditi na smanjenju velikih političkih podjela u zemlji na peroniste i Macrijeve pristaše.

‘Nema više ‘mi’ i ‘oni’ ‘, rekao je taj 60-godišnji odvjetnik. ‘Prolazimo kroz tešku (gospodarsku) krizu i svatko mora preuzeti odgovornost za svoju budućnost’, istaknuo je.

Predsjednički izbori u Argentini se održavaju u vrijeme dok taj dio svijeta potresaju brojne političke i društvene krize: prosvjedi protiv rezultata predsjedničkih izbora u Boliviji, val prosvjeda u Čileu i socijalni nemiri u Ekvadoru prije dva tjedna.

Predsjednik na odlasku završava mandat u jeku najgore gospodarske krize u Argentini nakon 2001. Zemlja koja je više od godinu dana u recesiji, ima visoku inflaciju (37,7 posto u rujnu), golem dug i stopu siromaštva u porastu (35,4 posto, što znači da je svaki treći Argentinac siromašan).

Analitičari se pitaju tko će zapravo vladati: Fernandez, bivši predstojnik kabineta predsjednice Cristine Kirchner i njezina supruga Nestora Kirchnera (predsjednik od 2003. do 2007.) ili Cristina Kirchner (66).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj