PANIKA U SRBIJI: U Beograd dolazi Thomas Zarzecki – “specijalista za sankcije”!

U Beograd u petak dolazi Thomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog State Departmenta, koja je zadužena za primjenu sankcija prema ruskom bezbjednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju.

Slikovni rezultat za russian weapon in serbia"

Tema njegovih sastanaka sa srpskim zvaničnicima verovatno će biti pretnja da bi Srbiji mogle da budu uvedene sankcije zbog vojne saradnje sa Moskvom, a što je već pominjao američki zvaničnik Matthew Palmer, pišu beogradske Novosti. 

Posjeta Thomas Zarzeckog zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljena kupovina ruskog PVO sistema “pancir”. Propis za čije sprovođenje je on zadužen, a koji se zvanično zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, predviđa mogućnost kažnjavanja bilo kog pojedinca, firme ili države za koje se utvrdi da su se svjesno upustili u “značajnu razmjenu” sa vojnim i obaveštajnim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i listu firmi iz oblasti ruske namjenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno surađivati. Ova lista mogla bi poslužiti kao osnova da Amerika, ako proceni da je srpska razmena sa Rusijom u odbrambenoj industriji “značajna”, i našoj zemlji uvede sankcije.

Naime, među “zabranjenim” firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavljala vojnu opremu. Tu je, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao “pancir”, ali i proizvođač aviona “MiG” koje je Srbija također kupila, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavlja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na “crnoj listi” je i kompanija “Ruski helikopteri” koja integrira razvoj i proizvodnju većine tipova ovih letjelica, a pod tom firmom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje je Srbija kupili od Rusije, ali i Mi-35 (“ubice tenkova”), koje je Srbija naručila i čija se isporuka očekuje u slijedeće dvije godine. 

Zvaničnik State departmenta Matthew Palmer, koji je prethodnih dana bio na balkanskoj turneji, u Skoplju je rekao da bi “mogućnost da Srbija traži specifične ruske sisteme vodila riziku da joj se uvedu sankcije”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj