RIJAD ŽELI OKONČANJE SUKOBA! Saudijska Arabija u pregovorima sa jemenskim Huti pobunjenicima

Saudijska Arabija vodi pregovore sa Huti pobunjenicima o okončanju rata u Jemenu, rekao je danas visoki saudijski zvaničnik.

“Imamo otvoren kanal sa Hutijima od 2016. i nastavljamo te kontakte da bi stigli do mira u Jemenu”, rekao je novinarima zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime.

Ovo je rečeno dan pošto je u Rijadu, pod pokroviteljstvom Saudijske Arabije, potpisan sporazum o podjeli vlasti na jugu Jemena između međunarodno priznate vlade i separatista. Tim sporazumom se prekida sukob između vlade koju podržava Saudijska Arabija i separatista Južnog tranzicionog savjeta (STC), koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Ne zatvaramo vrata Hutima”, rekao je saudijski zvaničnik koji nije iznio detalje o tome kako se vode razgovori sa jemenskim pobunjenicima. Huti nisu, za sada, reagovali na ovu izjavu.

Huti koje politički podržava Iran, zauzeli su glavni grad Jemena, Sanu 2014. godine a zatim su preuzeli kontrolu nad velikim dijelovima sjevera zemlje.

Saudijska Arabija od marta 2015. interveniše u Jemenu na čelu arapske koalicije, da spriječi pobunjenike da preuzmu potpunu kontrolu nad zemljom. Saudijska Arabija je računala na to da će Huti brzo biti poraženi, ali sukob se samo rasplamsao.

Ova objava o pregovorima data je poslije obnove pobunjeničkih napada raketama i dronovima na saudijske gradove, poslije čega je posljednjih nedjelja uslijedio relativan mir.

“Ako su Huti ozbiljni kada je riječ o smirivanju nasilja i prihvate da sjednu za pregovarački sto Saudijska Arabija će podržati njihove poteze i pružiti podršku svim političkim partijama da stignu do rješenja putem pregovora”, rekao je saudijski zvaničnik.

Huti su 21. septembra, neočekivano, izjavili da su spremi da sklope mir sa Rijadom, i ponovili prijedlog za primirje. Saudijska Arabija je oprezno reagovala na tu inicijativu, navodeći da će cijeniti Hutije po njihovim djelima a ne po riječima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj