VIDEO: Biblioteka u kojoj su čitaoce zatvarali u kaveze

Svi koji vole knjige znaju da je posjeta bibliotekama divno iskustvo. Međutim, za one koji se nađu u Irskoj i odluče da posjete Maršovu biblioteku, emotivno iskustvo može biti malo drugačije. Naime, tokom 18. vijeka posjetioci ove biblioteke bivali bi ‘zatočeni’ u kavezima.

6marsovabiblioteka

Maršovu biblioteku osnovao je 1707. godine u Dablinu nadbiskup Narcis Marš. Ova biblioteka je imala brojne knjige, a mnoge među njima bile su veoma rijetke i, stoga, veoma vrijedne. Zato se biblioteka veoma brzo našla na meti lopova. Samo tokom prve decenije postojanja iz Maršove biblioteke ukradeno je više od hiljadu naslova.

U cilju zaštite knjižnog fonda dosjetljivi bibliotekari su napravili tri mala udubljenja u zidu sa vratima od žice. Ako bi neko od posetilaca želio da čita neku rijetku i vrijednu knjigu on bi morao da pristane da ga zatvore u tom svojevrsnom kavezu kako ne bi bili u iskušenju da pobjegnu sa knjigom.

6marsovabiblioteka 1

Ovo je bila prva javna biblioteka u Irskoj. Bilo je to vrijeme kada je ideja mjesta na kome bi ljudi mogli doći, uzeti knjigu i onda je, nakon čitanja, vratiti još uvijek bio nov koncept.

Maršova biblioteka je i dalje otvorena, a kavezi i dalje u funkciji, mada niko više ne očekuje da ljubitelji knjige budu zatvoreni u kavez tokom čitanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj