Od HIV-a prošle godine umrlo 770.000 ljudi, zaraženo 1,7 miliona

Od posljedica AIDS-a prošle godine u svijetu život je izgubilo 770.000 osoba.

Svjetski dan AIDS-a, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prema podacima Programa Ujedinjenih nacija (UN) za AIDS (UNAIDS),o d početka epidemije HIV-a, 74,9 miliona ljudi je zaraženo, a 32 miliona je umrlo od bolesti povezanih sa AIDS-om. 

Naveli su da, prema podacima od prošle godine, HIV ima 37,9 miliona ljudi. Taj broj 2017. je iznosio oko 36,9 miliona, a godinu ranije 36,7. 

Od 37,9 zaraženih, 36,2 miliona su odrasli, a 1,7 miliona djeca mlađa od 15 godina. Oko 79 posto osoba od ukupnog broja zaraženih HIV-om, znaju da su zaraženi virusom. 

Iz UNAIDS-a apeluju da milioni osoba, koji ne znaju da su zaraženi, hitno prođu testiranja na HIV i započnu s liječenjem. 

Najviše zaraženih je na području istočne i južne Afrike. U izvještaju je ukazano i da je 1996. godine broj oboljelih od HIV-a iznosio 3,4 miliona. 

Postotak smrtnosti od HIV-a od 2010. godine smanjen je za 33 posto. 

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto rjeđe zaraženom krvlju, prenosi se sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima niti putem životinja. Simbol borbe protiv HIV/AIDS-a je crvena vrpca, koja je postala širom svijeta prepoznatljiv znak solidarnosti sa zaraženim i oboljelim osobama. 

Prvi decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanju solidarnosti prema oboljelima, djelovanju na smanjenje stigme i diskriminacije, kao i na skretanje pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj