OTVORENO MRZE ŽIDOVE I MUSLIMANE: U ovoj državi u samom srcu Europe, neonacisti su na putu prema vrhu vlasti!

Idućeg mjeseca neonacisti bi trebali osvojiti drugo mjesto na parlamentarnim izborima Slovačkoj, javlja Independent. Riječ je o Kotlebovsima-L ‘SNS’ svoju mržnju fokusira prema Židovima, muslimanima, putnika i osvetu vođa bivše slovačke nacističke države Slovačke.

Vođa stranke Marian Kotleba je na saslušanju Vrhovnog suda Slovačke u Bratislavi 2019. o tome treba li zabraniti njegovu stranku. Naime, Slovačka bi mogla postati posljednja europska zemlja koja se našla pod utjecajem krajnje desnice, a ankete predviđaju velike dobitke za neonaciste na izborima sljedećeg mjeseca.

Vrhovni sud nije htio ukinuti stranku

Kotlebovci su od početka prosinca zauzeli solidno drugo mjesto, dok su 2016. bili na petom mjestu. Ta stranka zalaže se za uspostavljanje milicije te za borbu protiv izmišljenog “ciganskog terora”, ponovno uvođenje regrutiranja, proslavu slovačke nacističke države uspostavljene tijekom Drugog svjetskog rata.

Marian Kotleba rekao je kako Židovi koji žive u Slovačkoj “intrinzično smeta sve što je slovačko” i da “žive na našem teritoriju isključivo milošću slovačke nacije”. Program stranke obećava zatvoriti slovačke granice kako bi zaustavio “horde muslimanskih imigranata” te kaže da zemlja počini “nacionalno samoubojstvo” otvorenim granicama i da “više nije neovisna i suverena država” zbog članstva u EU.

No, prošle godine je Vrhovni sud Slovačke odbio zahtjev javnog tužitelja da iz te zemlje raspusti stranka na temelju “ekstremističke stranke s fašističkim tendencijama”, što bi je učinilo nespojivom sa slovačkim ustavom. Sud je rekao da nema razloga za raspuštanje stranke jer demokracija nije bila neposredno ugrožena njezinim postojanjem. Ovo svakako nameće pitanje hoće li za dva mjeseca, ako stranka dospije na čelo države, demokracija ipak biti ugrožena.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj