ERDOGAN TVRDI DA JE TURSKA INTERVENCIJA U IDLIBU NEIZBJEŽNA! Iz Moskve poručuju: ‘To je najgori mogući scenarij’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je izjavio kako su pregovori s Rusijom o sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib daleko od ispunjenja turskih zahtjeva te upozorio kako je vojna operacija Tuirske u Siriji “pitanje vremena”.

Slikovni rezultat za turske snage u siriji globalcir.com

Pred parlamentarcima je naveo kako će pokrenuti operaciju u regiji Idlib do kraja mjeseca ako zvanični Damask ne povuče svoje snage iza turskih vojnih pozicija, prenosi Reuters.

“Operacija u Idlibu je neizbježna. Odbrojava se vrijeme do nje i šaljemo posljednja upozorenja”, poručio je Erdogan.

Govoreći pred parlamentarcima iz njegove vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), istakao je kako je Turska odlučna napraviti Idlib “sigurnom zonom bez obzira na cijenu”, iako se nastavljaju razgovori s Rusijom, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Kremlj: Najgori mogući scenarij

Njegov istup dešava se u vrijeme ofanzive sirijskih trupa na posljednju veću enklavu pobunjenika u Idlibu.

Na riječi Erdogana odmah je reagirao zvanični Kremlj, koji je saopćio kako bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bio “najgori mogući scenarij”.

Dodaju kako će Rusija i Turska nastaviti s kontaktima o Idlibu, kako bi se spriječilo dodatno jačanje tenzija.

Ako govorimo o operaciji protiv legitimnih vlasti sirijske republike i oružanih snaga sirijske republike, onda bi to svakako bio najgori mogući scenarij”, ističe glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj