ŠPANIJA ĆE OPOREZOVATI TEHONOLOŠKE GIGANTE! Približno milijardu eura prihoda godišnje od poreza koje će plaćati Google, Amazon, Facebook!

Španjolska namjerava uvesti novi porez koji će plaćati uglavnom velike digitalne tvrtke popout Googlea, Amazona i Facebooka, izjavila je ministrica financija Maria Jesus Montero.

Ljevičarska vlada usuglasila je stajališta o uvođenju poreza koji bi prema riječima ministrice trebao generirati približno milijardu eura prihoda godišnje.

Porez će po stopi od tri posto plaćati digitalne kompanije koje je globalnoj razini ostvaruju godišnje prihode od 750 milijuna eura naviše odnosno tri milijuna eura i više u Španjolskoj.

Vlada je na sjednici u utorak usvojila odluku i o uvođenju poreza na financijske transakcije koji bi državnoj blagajni godišnje trebao donijeti 850 milijuna eura.

Parlament bi trebao usvojiti prijedlog zakona idućih tjedana a stupanje zakona na snagu očekuje se najkasnije u drugom tromjesečju.

Španjolska hitno treba dodatnih 1,8 milijardi eura proračunskih prihoda koji su već zacrtani u proračunu za ovu godinu.

Europska komisija već je upozorila Madrid da ne povećava potrošnju na socijalnu skrb ako joj proračunski prihodi to ne dopuštaju, podsjeća dpa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj