VIDEO: Novi 3D štampač objekte pravi za nekoliko sekundi

Kada se govori o 3D štampi obično se misli na štampanje objekata sloj po sloj, ali su švajcarski eksperti razvili novu tehniku koja omogućava kreiranje cijelih objekata, i to za svega nekoliko sekundi.

Novi 3D štampač objekte pravi za nekoliko sekundi

Nova metoda zasniva se na principu tomografije – metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primjenu savremenih računara i programskih paketa.

Da bi se objekat odštampao neophodno je da se foto-osjetljiva smola osvijetli iz više uglova, te da se predmet u njoj formira kao cjelina, a ne dio po dio, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda, prenosi “PC Press“.

Nova tehnologija bi mogla da se primjenjuje u različitim oblastima, a najprije u medicini, gdje bi se tkiva, organi, slušna pomagala, i drugi elementi, štampali kao cjeline, a proces bi se obavljao u sterilizovanim kontejnerima, i ne bi bilo potrebe da se delovi premještaju na druge lokacije.

Tako bi se mogućnost kontaminacije svela na minimum.

Novi sistem trenutno može da štampa samo objekte koji u prečniku mjere do dva centimetra, a očekuje se da se u budućnosti ta cifra popne do 15 centimetara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj