DODIK NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: Prestat će vještačka kriza kada nestane BiH!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a potom i predsjedavajući Vijeća ministara BiH obratili su se medijima nakon sastanka entitetskih zvaničnika koji rade u institucijama Bosne i Hercegovine koji je održan u administrativnom centru bh. entiteta RS u Istočnom Sarajevu.

Dodik: Potpuni uspjeh sastanka, na njemu ništa nije tajno urađeno

– Mislim da sam sastanak nije nešto posebno u političkom smislu važan, kazao je Dodik te na početkju obraćnja naveo da su se danas okupili u Istočnom Sarajevu “da bi objasnili i prezentovali najnovije odluke i učešće o odlučivanju”.

Ništa nije bilo tajno

– Odluke bilo koje vrste neće biti usvajane i donošene. Što se tiče drugih nivoa odlučivanja, za sada sve ostaju u redovnoj aktivnosti. Zato je bilo ljudima potrebno o čemu se ovdje radi. Mogu da izrazim zadovoljstvo da se značajan broj odazvao pozivu, jedan mali broj to nije i pravdaju to svojim odsustvom, a jedan broj onih koji se nisu pokazali koherentnim i dostojnim da budu pozvani radeći loše za Srbe u zajedničkim instucijama nije bio ni pozvan, kazao je Dodik te istakao da mora naglasiti kako je sastanak ostvario potpuni uspjeh, te da na njemu nije ništa tajno rađeno.

– Govorili smo o tome na koji način ćemo se kretati i gospodin Tegeltija i ja smo smo tu situciju objasnili. Predsjedništvo, Predstavnički dom, Dom naroda, komisije, Savjet ministra će funkcionisati i raditi, svi predstavnici, ministri i poslanici i ja kao srpski član Predsjedništva BiH ću dolaziti na sjednice, ali na tome neće biti odluke, kazao je Dodik.

Milorad Dodik kaže da ne očekuje sankcije protiv sebe, ali ni protiv nekih drugih predstavnika RS.

“Vi u Sarajevu ste navikli da zovete strance da nas kažnjavaju kad nam vi ne možete ništa. Ovo je legalna odluka vlasti u RS”, rekao je Dodik.

Na pitanje kada će prestati proizvoditi vještačke krize, Dodik je rekao:

“Oteli ste nam 90.000 hektara zemljišta i kažete vještačka kriza. Prestat će vještačka kriza kad nestane BiH”, rekao je Dodik.

Bit će kasno za 60 dana

Naveo je da se prijedlog izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH finalizuje.

– U toku dana ili sutra vjerujemo da će biti spreman da se preda nadležnim strukturama i zatraži u proceduri da se stavi na dnevni red i to pitanje razmotri. Vjerujem da rješenja koja smo predložili mogu biti korisna i biti prihvatljiva i za Bošnjake. Od strane Bošnjaka nam je došla jasna poruka vezano za Aneks II”, naveo je.

Prijedlogom je predviđeno da trojicu sudija bira Predstavnički dom BiH, a potvrđuje Dom naroda. Preostale sudije biće birane kao i do sada.

“Vodili smo računa da taj prijedlog ne ugrožava interese Bošnjaka. Ukoliko sagledaju prijedlog, vidjeće da je on dobar. Vidjeli smo da Bošnjaci ne žele provesti Aneks dva, i oni sami provode farsu. Pozivam ih da sarađuju”, kazao je Dodik.

Ističe da ukoliko se to sve ne desi, biće za 60 dana u NS RS i smatra da će tada biti kasno za razgovore.

Tegeltija je kazao da je svima objašnjeno da se rad u institucijama nastavlja onako kako je utvrdila Narodna skupština RS-a.

“Službenici institucija su tražili sastanak jer je nekima bilo nejasno kako da se ponašaju. Mi smo procijenili da je ovakav sastanak najbolji način. Poslije ovog razgovora sa našim ljudima, koji su imali zanimljivih prijedloga, mislim da ćemo koordinacijom između predstavnika Srba i institucija BiH biti u boljoj poziciji”, kazao je Tegeltija.

Novinarska pitanja i odgovori

Dodik je rekao da je zgrada u kojoj je sada SDA vlasništvo srpske porodice i da ta imovina nije vraćena.

“Tamo je sjedište  SDA i oni iz ovog razloga rade da bi spriječili povratak imovine Srba. Nekima je to smiješno danas. Za tu kuću postoj izahtjev nasljednika da se ona vrati. SDA je to zaposjela i ne želi da vrati. Da ne pričamo o Baščaršiji koliko je bilo vlasnika Srba. Zato je ovdje na sceni otimačina i Bošnjaci moraju da private, ako nastave ovako, da ne mogu da zadrže ovu zemlju. Ustav koji je važeći je nedvosmislen. Sva kršenja treba da se dovedu u red i mi ćemo  na tome raditi. Mislim da ima još vremena da se razgovara”, rekao je Dodik.

Na pitanje kako će novi prijedlog zaštititi RS ako će preglasavati Hrvate i Srbi, rekao je da ide zakon o Ustavnom sudu koji će to regulisati.

“Sve to što su oni primali, plate i svi stranci ranije, knjiži se kao pomoć BiH”, rekao je Dodik.

Na pitanje da je rekao: “Gudbaj BiH”, a da sada poziva na razgovore, Dodik je odgovorio da novinar površno sluša, ali da je on rekao da bi se to moglo desiti ako ne dođe do razgovora.

“Vi želite da pravite svoju scenografiju, ali meni ne smeta ni ovaj prvi dio”, rekao je Dodik novinaru.

Na pitanje da li je prijetio ambasadoru SAD, Dodik je rekao da je Amerika svojom politikom 25 godina bila antisrpska i afirmisala je bošnjačke interese.

“Nisam htio da komentarišem uopšte taj sastanak, a onda mi je saopšteno da je sam ambasador reagovao i da je nešto govorio da će uraditi. Ja sam reagovao, mi nikome ne prijetimo, mi želimo očuvati naše pravo i nećemo dozvoliti da nam bilo ko odlučuje”., rekao je Dodik.

Na pitanje da li je došao Milan Tegeltija i da li to znači da on kontroliše pravosuđe, rekao je da ne kontroliše, ali da bi volio.

Tergeltija je rekao da se neće ništa odraziti na građane i na ekonomiju, jer u oblasti ekonomije Savjet minsitara ima mala ovlaštenja.

„Mi ćemo nastaviti da radimo sa entitetima i poslovnom zajednicom“, rekao je Tegletija.

Na pitanje zašto Vijeće minsitara ulazi u politička pitanja, i hoće li glasati za dnenvi red, Tegletija je rekao da je on predsjedavajući i da utvrđuje dnevi red.

Na pitanje zašto Vijeće ministara ulazi u politička pitanja i hoće li glasati za dnevni red, Tegeltija je rekao da je on predsjedavajući i da utvrđuje dnevni red.

“Ukoliko dnevni red koji predložim moji zamjenici ne private, tu ne mogu ništa. Vidjećemo kako ćemo odlučivati”, rekao je Tegeltija.

Dodik je rekao da postoje oni iz RS koji su direktno radili na štetu RS.

Na pitanje o posebnoj sjednici NS RS zbog poziva Milu Đukanoviću, Dodik je rekao da je preglasan i da je smatrao da nije vrijeme za dolazak Đukanovića zbog problema u Crnoj Gori.

“Na prošloj sjednici su dva člana Predsjedništva glasala i ponovo vratila tačku. Pošto je NS RS rekla, a i ja mislim, da nije vrijeme da Đukanović dolazi u posjetu, imajuću u vidu da je srpski narod konstitutivan i da nismo srećni zbog onog što se u Crnoj Gori dešava srpskom narodu. Zbog toga sam i povukao vitalni nacionalni interes”, rekao je Dodik.

Istakao je da je glasao protv Fronteksa zato što je to loše za BiH.

Rekao je da je na sastanku bilo predstavnika SIPA i OBA.

Tegeltija je rekao da se razgovara o budžetu i da će do kraja februara izaći s prvom verzijom i to će ići po proceduri, a sve će ovisiti od toga kako će se kretati kroz ovu situaciju.

Tegeltija je rekao da se neće ništa odraziti na građane i na ekonomiju, jer u oblasti ekonomije Savjet ministara ima mala ovlaštenja.

Komentasrisao je i odluku Komisije za lijekove da ne odobri lijekove iz Rusije, kazavši da bi oni bili dva-tri puta jeftiniji od lijekova drugih potrošača.

“Neshvatljivo je da u tom pogledu lobi koji drži monopole ne vidi šansu u tome“, rekao je Dodik.

Na pitanje kada će objasniti javnosti ko je kupio 150 miliona obveznica iz RS preko fantomske firme iz Hong Konga, Dodik je odgovorio da to nije tačno.

Tegeltija je rekao da su poslati pozivi firmama. Pojavila se jedna firma iz Hong Konga i da se cijeli posao vodio preko Bečke berze, a Bečka berza nije ovlaštena da dostavi podatke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj